ti guarda dal Grande Inquisitor

Januari 2013 [terug]

Opmerkingen ...

5

van Hugo <hugo.delava@...> op dinsdag 1 januari 2013 om 12:04

Inderdaad Margo, Devia was al een hele tijd van de affiche. Was ook te verwachten vermits ze op 4 en 7 januari 2013 'Il pirata" van Bellini zingt in Barcelona.
Dat bevestigt trouwens mijn eerdere beweringen: het programma van het Liceu was al bekend voor dat van de Vlaamse Opera. Hoe kan het dan dat Devia toch op de affiche stond van de concerten in Gent en Antwerpen ?
Gtz,
Hugo

4

van Margo <margo@...> op dinsdag 1 januari 2013 om 11:20

Pizzolato is waarschijnlijk écht ziek... ze is toch nog altijd gepland voor ITALIANA in Luik. Dat Devia niet zou zingen, is al sinds juli geweten...

3

van Hugo <hugo.delava@...> op dinsdag 1 januari 2013 om 10:17

Hallo Tristan,

Neen, "bekend" is niet noodzakelijk een synoniem aan "goed". Maar als het over Devia en Pizzolato gaat, ja, die zijn zelfs zéér goed. Jessica Pratt is ondertussen ook al redelijk beroemd (Gilda in de Scala, een paar keer in Pesaro) maar vind ik absoluut niet zo goed.
Mijn punt is dat het publiek toch wel op het verkeerde been gezet wordt. Ik ken verschillende mensen die uit het buitenland komen omdat Devia niet vaak aan deze kant van Europa optreedt. Ik kan me voorstellen dat die zich bedrogen voelen: verplaatsing, hotel en tickets voor iets waar je niet voor gekozen hebt.
Uit eigen ervaring (ik woon dit seizoen 100+ voorstellingen bij) weet ik dat er twee redenen zijn voor een verre verplaatsing: of je wil een bepaalde solist zien, of het gaat om een werk dat misschien maar één keer tijdens je leven opgevoerd wordt. Inderdaad zijn de mensen die je vernoemt (Trost ken ik zo niet, Jerkunica hoorde ik vaak in Berlijn DO en Wagner in Antwerpen) prima zangers. Maar ik zie niemand honderden km reizen speciaal om hen te horen.
Tenslotte nog dit: het valt me op dat het afzeggen van bekende namen erg gebonden is aan bepaalde theaters. Kampioen is ongetwijfeld de Deutsche Oper Berlin waar je zelden krijgt wie op de affiche stond. Onlangs nog een "Luisa Miller" bijgewoond waar zowel Marcello Alvarez als Leo Nucci op het laatste moment afzegden. Je kan je dan al afvragen of die namen niet bewust tot het laatste moment op de affiche blijven staan om publiek te trekken.
Een vruchtbaar operajaar zonder afzeggingen gewenst !
Gtz,
Hugo

2

van Tristan <tristanfaes@...> op dinsdag 1 januari 2013 om 3:50

Beste Hugo,

Is "bekend" dan sowieso goed???
Verder vraag ik me af wat er mis is met zangers als Rainer Trost, Josef Wagner of Ante Jerkunica...
Ik hoop dat je toch iets verder denkt dan zo'n oppervlakkig idee...
En verder natuurlijk een prettig 2013!

Tristan

1

van Hugo <hugo.delava@...> op dinsdag 1 januari 2013 om 0:31

De beste wensen voor iedereen !

Gek toch hoe moeilijk het voor de Vlaamse opera blijkt om bekende zangers te engageren. Het belcanto-concert werd aangekondigd met Mariella Devia en Marianna Pizzolato maar wordt uiteindelijk uitgevoerd met Jessica Pratt en een jonge zangeres uit het gezelschap. Worden die dingen dan niet contractueel vastgelegd ? Of kondigt de Vlaamse opera zangers aan alvorens ze te contracteren ? Blij dat ik geen kaarten gekocht heb !
Gtz,
Hugo