ti guarda dal Grande Inquisitor

La traviata in de Munt [terug]

Opmerkingen ...

15

van Jan <jan_vdb@...> op zaterdag 5 januari 2013 om 16:57

@Ricci: Ik nam de term "grote massa" over van jouw eigen reactie, waar het in de context duidelijk "groot publiek" betekent, in de zin van "niet alleen een elite-publiek, maar ook Jan-met-de-pet, de bakker van om de hoek en grootmoeder met haar zus". De Munt is - voor opera dan toch - elke voorstelling volledig uitverkocht, en het publiek is een mengeling van alle types mensen en alle sociale lagen van de bevolking. Als je dat ontkent, is het enkel een bewijs dat je er nooit komt.
Je volgende opmerking is ook een beetje vreemd. Neen, in Brussel is er geen andere opera. Maar in Gent ook niet, in Luik ook niet en in Antwerpen ook niet. Dus ik snap niet waar je heen wilt daarmee.
Wat de sponsors en mecenassen betreft: die zorgen jaarlijks voor meer dan een miljoen euro inkomsten/schenkingen/steun. Aan zo'n mensen geef je graag eens een plaatsje in de zaal. Op de 130.000 tickets die jaarlijks verkocht worden is dat trouwens maar een héél klein percentage.
Mijn 'ons kent ons' vindt dat Peter de Caluwe wél goed werk levert. Het hangt er waarschijnlijk gewoon van af aan wie je het vraagt, en of die iets van opera kent of niet :)

14

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 3 januari 2013 om 12:20

Die Kathrin van Korngold (mooi), Cavaleria Rusticana van Monleone (mooi), Salome van Mariotte (interessant)

13

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op donderdag 3 januari 2013 om 11:53

Bedankt voor dat 'naieve ziel' maar blij dat ge het toch over merendeels 'heerlijke werkjes' hebt. En in Luik zie ik sommige van die werken misschien wel opgevoerd worden... 'Julien' mag volgens U niet goed zijn, maar ik zou het toch eens willen horen om mijzelf een oordeel te kunnen vormen (temeer daar er blijkbaar geen cd opname van bestaat). Dat is alleszins nog altijd interessanter dan steeds dezelde werken. Nog opera's waar ik nu aan denk: Macbeth van Bloch (mooi werk) en Sakuntala van Alfano (opmerkelijk werk dat ik pas op cd beluisterd heb). Met Mortier aan de Scala riskeren we inderdaad weer zijn
zelfde 'lievelingswerken' daar te horen, geen Puccini meer (heeft hij een afkeer van) enz...

12

van Ricci <riccifrederic@...> op woensdag 2 januari 2013 om 20:36

@stefan:
naieve, naieve ziel, je denkt toch niet dat de typetjes zoals een de caluwe MASCAGNI zouden opvoeren zeker?
Iris is een prachtwerk (nog gezien in Gent èn de KVO), de andere werken die je opsomt zijn dat bijna allemaal ook, maar iemand die klaarkomt bij lulu of moses und aaron, die zal niet vlug die heerlijke werkjes opvoeren die je opsomt...dus 'ons' rest nog enkel de cd en de dvd....Btw Julien van Charpentier is echt niet goed hoor! Ooit gehoord in Duitsland.....God beware dat Mortier de Scala zou overnement zoals wordt geroddeld (waarschijnlijk door hem zelf in gang gezet), zouden die Italianen nu echt zo gek zijn???? En ik het het over de Mortier van NA zijn eerste Munt-periode want ervoor deed die helemaal nog niet zo gek....

11

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 2 januari 2013 om 11:26

Ook nog een reactie 'for the record'
De Munt zit wel degelijk bijna altijd vol: ge moet maar eens proberen aan een degelijke plaats te geraken en naar mijn bescheiden mening zijn dat toch merendeels geinteresseerden en niet alleen sponsors maar dat is dus niet te bewijzen en dus kan men alles beweren!
Ik vind een geheel of zelfs maar gedeeltelijk geslaagd experiment interessanter dan de zoveelste routineuitvoering van hetzelfde werk, maar nogmaals: ik heb ook niets tegen een goede 'traditionele' uitvoering.
Ik ben het wel eens wat het -overal- wegtoveren van het koor betreft. En ook wat betreft het steeds geven van dezelfde werken.We zijn het toch over enkele zaken eens! MAROUF is inderdaad zo een van die mooie, zelden gegeven opera's. En er is gelukkig een zekere positieve evolutie (bv Oedipe en Les Huguenots in de Munt, Stradella in Luik). Maar er zijn nog zovele andere! Ik noem bv L'amico Fritz en Iris van Mascagni, La boheme, Zaza en I Medici van Leoncavallo, Violanta en Das wunder der Heliane van Korngold, Fiesque en Le roi d'Ys van Lalo, La jolie fille de Perth van Bizet, Julien van Charpentier, Guercoeur van Magnard, Merlin van Albeniz, Fervaal van Indy om dan nog over de onbekendere werken van Verdi en Donizetti te zwijgen - en liefst niet concertant aub!
Enfin we zien nog wel...
(nog de tijd genomen om te controleren op spellingsfouten)

10

van ricci <riccifrederic@...> op zaterdag 29 december 2012 om 19:57

beoordeel de spelling niet, dit is maar internet en ik heb geen tijd om te herlezen wat (te) snel getypt is; wel mijn excuses voor deze zwakte maar het boeltje is nog wel te begrijpen

9

van ricci <riccifrederic@...> op zaterdag 29 december 2012 om 19:55

allez toch nog maar één reactie 'for the record' zullen we dan maar zeggen:
1.@Jan: als je dus beweert dat de grote massa meer dan ooit naar de opera komt, tsja dan weet ik het wel, dan is de discussie gesloten : de grote massa zit op het voetbal, in de cinema of soms bij geslaagde musicals.
2. dat de Munt 'vol zou zitten' is weer te wijten aan andere factoren, ten eerste betwijfel ik deze statistiek, ten tweede er IS in brsl ook NIKS anders en gelukkig dat er de EU is en de sponserende firmas
3. die me degelijk leest, weet da tik niks tegen updates in de regie heb, sinds de jonathan miller regie van rigoletto heb ik sms moeite met een traditionele, maar daar paste het plaatske helemaal, hier dus niet : tekst en muziek passen niet bij die regie, en het koor helemaal wegtoveren, Verdi zou het moeten geweten hebben, zou zijn eigen opera niet meer herkennen...
4 e voor niet geslaagde experimenten legn ik geen drure euros meer neer
5. ik luister dus naar mijn lp's, cd's en dvd's, dut seizoen ga ik nog naar fortunio en Marouf in parijs, oef eindelijk eens iets anders dan altijd die eeuwige traviata, die eeuwige fledermaus (alsof er geen andere operette is) etcetc
6. De Caluwe: bij mij flink gebuisd, bij de meeste van MIJN 'ons kent ons' hetzelfde resultaat, maar die hoor je niet. Wel de ondeskundige klojos van de geschreven pers, die oh zo altijd positivos: krijgen ze weer een goeie plaats, een dinerjte en wat nog meer
Genoeg geraasd, tijd voor een cd'tje

8

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 28 december 2012 om 17:35

En o ja, regisseurs mogen inderdaad terug leren koren te laten evolueren OP het toneel, waar ze thuishoren, zowel in de Munt als in de Vlaamse Opera.

7

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op vrijdag 28 december 2012 om 15:55

Na nu zelf de TRAVIATA gezien te hebben, vond ik toch ook alle heisa erover zwaar overdreven en de verdediging door de Munt een extreme maatregel (als men dat elke keer gaat doen!). Tot aan de pauze vond ik het zelfs een vrij "brave" voorstelling. Men kan daarna hooguit zijn bedenkingen hebben bij de SM toestanden op het feest bij Flora en bij het begin van IV waar Anina de dokter "verzorgt" (eufemisme!) voor geld om voor Violetta te kunnen blijven zorgen. Maar dit zijn bestaande toestanden en verder werd het verhaal van LA TRAVIATA wel gerespekteerd en bijwijlen zelfs heel ontroerend gebracht! In vergelijking daarmee vond ik IL TROVATORE een niet geheel geslaagd, maar interessant experiment (en dat mag in de zo al erg voorspelbare operakunst waar bovendien al te vaak dezelfde werken gegeven worden ten koste van vele andere mooie maar vergeten werken).
Ondanks haar aankondiging "beetje ziek" vond ik Saturova
een prachtige en uiterst ontroerende Violetta en ook de rest van de bezetting was op redelijk niveau. Het is waard wat het waard is, maar persoonlijk vond ik het zeker een geslaagde voorstelling.

6

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op maandag 24 december 2012 om 16:17

Toch nog een paar opmerkingen. Ik snap ook niet waar de Heer Ricci het vandaan haalt dat "de grote massa" "al lang" zal afgehaakt hebben want zo ziet het er toch echt niet naar uit! Ikzelf kom natuurlijk ook grotendeels naar de opera voor de stemmen en het orkest, maar soms ook voor de regie (als bv een Chereau, een Carsen of zelfs een Herheim die doen). En neen, ik vind zeker niet alle zg "moderne" ensceneringen goed (bv CARMEN in de Vlaamse Opera vond ik verschrikkelijk). Van mij mag een enscenering evengoed "traditioneel zijn, mits de personenregie goed is (bv ANNA BOLENA door McVicar in de Met vond ik prachtig). Ik sta open voor alle mogelijkheden en beoordeel (heel subjectief) geval per geval. De Heer Ricci kan zich misschien in de toekomst inderdaad beter beperken tot CD's, anders riskeert hij nog verbitterder te geraken dan hij al is. En wat die oude zaag van een Eyskens betreft: ik neem aan dat de Heer Ricci zich nog nooit versproken heeft. Gelukkig zijn er in deze verkleuterde wereld nog enkele intelligente mensen over!

5

van Stefan Caprasse <stefan.caprasse@...> op woensdag 19 december 2012 om 10:30

Sommige mensen drukken zich nu eenmaal graag uit in negatieve superlatieven... Ikzelf moet het overigens nog gaan zien; ik hou een beetje mijn hart vast, maar ik ben toch benieuwd en ik sta open...

4

van Jan <jan_vdb@...> op dinsdag 18 december 2012 om 12:27

Soms vraag ik me af of je de producties wel gaat bekijken... Als je Traviata zou gezien hebben, zou je niet zeggen dat het "ellendige regiebrol" is. Het is een hele goede Traviata, zei het anders dan we gewend zijn, zonder cocktailjurken en zonder zigeuners. Als er iéts negatief kan gezegd worden is het over de kwaliteit van de zangers, die niet slecht is maar toch de Munt onwaardig.
Als je spreekt over "de grote massa", weet dat alle voorstellingen in de Munt vol zijn, en ze regelmatig klachtenbrieven krijgen van mensen die willen komen maar geen plaats meer kunnen bemachtigen. De "grote massa" komt meer dan ooit naar de opera.

3

van ricci <riccifrederic@...> op zondag 16 december 2012 om 21:13

verkleutert is uiteraard met een 't', 't is de leeftijd...en het is toch maar internet :)

2

van ricci <riccifrederic@...> op zondag 16 december 2012 om 21:12

jajaja dat zal wel, trovatore ellendige regiebrol, ditto voor deze traviata, en dan da briefjes uitdelen, hemeltje nog aan toe bewijst nogmaals dat PDC het NIET heeft en nooit zal hebben. Het ergste is toch dat Verdi's muziek èn de tekst (meestal) TOTAAL BOTSEN met die moderne regies? bij de jonathan Miller Rigoletto ging dat nog omdat daar de tekst duidelijk was aangepast. En die zogezegde jongeren identificeren zich al lang niet meer met opera....Als Verdi's muziek niet meer van deze tijd is, voer hem dan niet meer op en breng enkel hedendaagse opera, daar heb je meestal zelf geen zangers voor nodig, enkel goede notenlezers....
Ff gewoon mijn krtische noot anders krijgen de PDC adepten weer helemaal vrij spel en de anderen hoor je hier meestal niet. Mortier in zijn eerste seizoenen bij de munt heeft nooit gek gedaan, het is pas later dat hij het 'licht' is gaan zien. Maar kom aan deze regie-ellende (betaald door de belastingbetaler) komt ook wel eens een einde maar de grote massa heeft dan al lang afgehaakt en voor 100 man speel je geen opera meer. Gelukkig is er nog de CD, ik vrees echt dat opera een museumkunst is en het enkel nog zo kan gebracht worden. Mensen komen tot de opera vanwege de 'schone' stemmen en de muziek. Ik ken niemand die bekeerd is tot het genre vanwege de regie, voor dit laatste gaan we naar het toneel of de cinema.
En dan die ouwe zaag van een Eyskens in het laatste nieuws, maar wat verwacht je van een man die ooit op de radio zei dat suor angelica was gecomponeerd door...Verdi.
De wereld verkleuterd en we zullen het geweten hebben.

1

van joseph van olmen <josephvanolmen@...> op vrijdag 14 december 2012 om 21:28

Goeienavond Margot,

Ik ben verheugd dat, er na al wat er in de geschreven pers is verteld over de Traviata, er eindelijk iemand is ( jij dus), die het over het muzikale heeft. Ik deel niet je mening over het zangerstrio ,dat ik zeer goed vond (voor het eerst na tientallen Violetta's heb in de interpretatie van Saturova reeds bij de eerste noten een zieke vrouw gehoord die aankondigt wat er volgt), en dat na de schitterende prestatie van A.Massis vorig jaar in Luik, maar daarbij heb ik zelden zo een humane vader-zoon confrontatie meegemaakt als in de Munt, , daarbij ook uitstekend vocaal vertolkt niet enkel door S. Hendricks, voor het eerst een jonge man die geloofwaardig overkomt als vader, maar ook door tenor S. Guèze, die enkel door zijn présence opera herkenbaar maakt voor de jongeren met wie ze zich zonder enige moeite kunnen identificeren.
Wat A. Fischer betreft ben ik ontgoocheld , want zijn kamermuzikale benadering van de partituur met aandacht voor bijna elk instrument van het orkest mocht dan wel uiterst boeiend zijn (hij haalde elementen naar boven die ik nooit heb gehoord ) , de voorstelling miste het allerbelangrijkste van een Verdi- productie, namelijk 'italienità' . De luide regen tijdens de ouverture heeft de eerste vijftien maten van de sublieme pianissimo-partituur vergald. Dat neemt niet weg dat De Caluwé ons eens te meer een beklijvende beleving heeft bezorgd, die nog lang zal nazinderen, en dat enkele maanden na de schitterende Trovatore.