ti guarda dal Grande Inquisitor

Edita Gruberova in Luik [terug]

Opmerkingen ...

7

van Wolfgang Jenniges <wjenniges@...> op donderdag 11 oktober 2012 om 12:24

Fascineren doet ze altijd nog, maar "goede avonden" (vocaal gesproken) worden inderdaad wat zeldzamer.

Ze is geloof ik wel aan haar afscheidsronde van grote en minder grote zalen bezig, hoewel ze dit jaar nog een nieuwe rol heeft opgenomen (La Straniera: http://www.youtube.com/watch?v=TANFHVj1kgA, als coloratura terremotata) en deze in het Theater an der Wien nog voor januari 2015 geprogrammeerd staat. Dan is ze, als ik goed tel, net 68.
Il faut le faire.

Voor mij was het concert in Luik ook de eerste gelegenheid om het vernieuwde operahuis te verkennen. Ik vind het wel geslaagd. Er is meer zitcomfort. Alles is mooi wit geschilderd en de foyer heeft zijn verguldsel terug. Ze schenken er nu ook Pommery. Ook een verbetering.

6

van Frederick Van Gysegem <Frederick.VanGysegem@...> op donderdag 11 oktober 2012 om 11:32

Het eerste deel stond mijlenver van wat ze heel recent nog presteerde, bvb. Norma in Keulen (http://www.operacastblog.com/2012/01/star-is-born.html) of een concert met een vergelijkbaar programma in Berlijn (http://www.oper-aktuell.info/kritiken/details/artikel/berlin-edita-gruberova-arienkonzert-07052011.html) of Essen. Norma in Brussel was dan weer ook wat "minder". Op een goede avond kan ze enorm fascineren, ook al kleurt ze soms wat buiten de lijntjes... In Luik was het echter ontegensprekelijk meer dan buiten de lijntjes kleuren, en dan komt natuurlijk de vraag: hoeveel goede avonden resten haar als zangeres en ons als publiek nog...

5

van Wolfgang Jenniges <wjenniges@...> op woensdag 10 oktober 2012 om 19:03

Ja, ze was veel beter na de pauze, maar dit récital staat toch mijlenver onder haar afscheid (?) in de Champs-Elysées, in december 2009, nu bijna drie jaar geleden, waar ze deels hetzelfde zong (ook de bisnummers).
zie: http://chanteur.net/spectacles/20091217-TCE-Gruberova.htm

Elvira's waanzinsscène was quasi perfect.
Eindigen met Ophélie dan weer niet zo'n goed idee ("pour toi je meurs": het leek er bijna op)

Na een grote carrière van 44 jaar applaudisseer je natuurlijk niet (meer) voor de concrete prestatie van een concrete avond, maar voor het instituut Gruberova.

4

van Frederick <Frederick.VanGysegem@...> op dinsdag 9 oktober 2012 om 20:01

Misschien jammer dat je bent doorgegaan tijdens de break, want na de pauze was ze wel merkelijk beter. Haar laatste bisnummer, Spiel'Ich die Unschuld vom Lande, bracht ze met veel bravoure en was een mooi slot voor deze avond waarin ze inderdaad wel wat stemproblemen had. Gruberova... you love her or you hate her... zoveel is zeker.

3

van Jules Bouwen <jules.bouwen@...> op dinsdag 9 oktober 2012 om 15:47

Ze zong inderdaad prachtig ! (Porpora/ Vivaldi/ Mozart en Händel :schitterend )
Ze komt terug naar de Munt op 15 april 2013 voor een vergelijkbaar recital met hetzelfde uitstekende orkest Il Giardino Armonico . Mi niet te missen.Ze gaat ook een cd opnemen met muziek van Händel (met latijnse motetten).

2

van Margo <margo@...> op dinsdag 9 oktober 2012 om 13:44

Helemaal onbekend is Lezhneva toch niet... ze is de Minkowski-ontdekking die eerder Urbain zong in Huguenots in de Munt.

1

van wim <wim.verdonck@...> op dinsdag 9 oktober 2012 om 12:49

Margo,

dan was je zondag beter naar deSingel gekomen. De voor mij volstrekt onbekende Julia Lezhneva zong er barok en zij heeft een intens mooie, warme stem. Een naam om te onthouden!

w.