ti guarda dal Grande Inquisitor

Il trovatore in de Munt [terug]

Opmerkingen ...

7

van Nathalie van den Berghe <sopranistadelcuore@...> op zondag 12 augustus 2012 om 13:02

De regie van deze Trovatore was ook gewoon niet om aan te zien. Je voelde gewoon dat de zangers zelf "iets " moesten maken van een regie die rammelde langs alle kanten. Aida met Dydik heb ik ook gezien en om hem redelijk te noemen vond ik zowel in Aida als Trovatore er ferm over. In Aida klonk hij kunstmatig donker en probeerde hij constant groter te klinen dan hij in werkelijkheid is. Wat hem geregeld zeer zuur opbrak. Hier was dat ietsje beter. Zijn hoge noten zijn gewoononbestaand. het houd op op A. De voorstelling die ik toen van Aida zag daar zijn in de eerste aria de drie bekende Bb ferm gekrakt. Zeer lelijk zelfs. Op het einde is hij dan maar overgeschakeld op falcet. Om dan een zanger redelijk te noemen. Zijn di quella Pira was ook al een lachertje. De sopraan was ronduit schel en ook ondermaats voor een Leonora. Ze hebben wel eens schitterende zangers in de munt ( af en toe is er ook eens een uitschieter in de Vl opera zoals bij FROSCH de bariton) maar deze keer was bij de hele cast de bal misgeslagen. Jammer, jammer, jammer

6

van Simonne De Vos <devos.simonne@...> op dinsdag 10 juli 2012 om 20:17

Ja, volledig akkoord met de commentaar van R.Cappaert.
De regisseur is "heden" verheven boven de componist, dirigent, orkest én zangers. Sommige regisseurs begrijpen
het woord "OPERA" niet. Ze doen wel alsof met een niets-ontziende arrogantie én wansmaak tot gevolg.

5

van Ross Cappaert <ross.cappaert@...> op maandag 9 juli 2012 om 23:49

Tjonge, als ik dat zo lees ben ik blij dat ik 'm gemist heb! Als er iets is wat ik haat als de pest, dan is het een egotripper van een 'regisseur' die zo'n meesterwerk verkracht om zichzelf interessant te maken. Die opera's die zich opeens op de Maan af schijnen af te spelen of in Mad Max' Thunderdome, met kostuums die lijken te zijn ontworpen door een patiënt met ernstige schizofrenie, en die deze bewonderenswaardige (beklagenswaardige) zangers eruit laten zien als belachelijke gedrochten: ik word daar helemaal gek van. Ik vind dat ze dat zouden moeten verbieden!
Il Trovatore was mijn eerste opera, toen ik vijf of zes was. Ik ken hem van binnen en van buiten. Ik denk dat ik uit de zaal was weggelopen na nog geen tien minuten, als al wat hier beschreven wordt waar is! (en waarom zou ik dat betwijfelen, nietwaar). Il Trovatore hoort thuis in de 16e eeuw, in de tijd van Alva, van Bloedplakkaten en brandstapels. Nee, ik zet wel een cd op en droom er de échte opera zelf bij: met zigeunerdansen in het licht van de vlammen, en aambeelden en de hele santeboetiek.
Iedereen die nog maar dénkt, een opera van Guiseppe Verdi op één of andere manier te kunnen -godbetert- VERBETEREN, is een idioot met grootheidswaanzin en moet ver uit de buurt van elk operahuis ter wereld gehouden worden!
dank u... ik moest even uitrazen... ik word daar zo kwaad van, van die pretentie... wie haalt het nu in z'n hoofd om het beter te menen weten dan Verdi?

4

van gualtier Maldé <gualtier@...> op vrijdag 6 juli 2012 om 23:10

Vlaamse Opera heeft nog niet de helft van het budget van de Munt.. geen appelen met peren vergelijken

3

van Jan <jan_vdb@...> op vrijdag 6 juli 2012 om 16:01

Ricci, dan toch liever PDC dan Aviel Cahn... Macbeth, Death in Venice, Apocrifu, Rusalka, Don Quichotte en Le Grand Macabre behoren tot de beste producties die ik ooit gezien heb. En dan heb ik het enkel over nieuwe producties, ook bij de hernemingen zaten pareltjes (Giulio Cesare, Salome, Cendrillon). En welk ander huis kan zeggen dat ze jaarlijks minstens één wereldcreatie spelen (Hosokawa, Boesmans, Dusapin,...) met een budget dat maar is van pakweg Parijs of Covent Garden?
En wat hebben we in Antwerpen gezien? Misschien ook persoonlijke smaak, maar geen enkele van hun producties in de laatste jaren kon tippen aan wat ik in de Munt gezien heb... Niet qua regie noch qua zangers.

2

van ricci <riccifrederic@...> op donderdag 5 juli 2012 om 21:27

heb het op de radio gehoord, huilen met de pet op was het, nog zes jaar van pdc.... dat de mensen hier nog naar toe willen gaan en er veel geld voor willen neerleggen gaat mijn 'ouderwets' petje te boven....

1

van Nico Deloddere <Nico1616@...> op donderdag 5 juli 2012 om 18:54

Margo, blij van je kritische recensie te lezen na al het positiefs in de pers.
Ik dacht al dat ik een andere voorstelling bijgewoond had, maar ik geef je volledig gelijk dat het dramatisch niet werkte.
Het ging goed tot aan Azucena's vertelling over het verwisselen van de twee baby's in het tweede deel, daarna ging het steil bergaf.

Wat de zangers betreft, vond ik Sylvie Brunet er toch bovenuit steken. Misha Didyk was niet om aan te horen, type brulaap met een bijzonder lelijk timbre. Poplavskaya vond ik net in het belcanto-aspect van haar rol wel aanvaardbaar.

Het orkest had dank zij Minkowski een glansrol. In het barokrepertoire wist hij altijd zelf altijd fantastische zangers te kiezen. Ik denk niet dat hij inspraak had bij de keuze van deze cast...