ti guarda dal Grande Inquisitor

Faust in Metropolis [terug]

Opmerkingen ...

2

van Heinrich <hdegroote@...> op maandag 19 december 2011 om 21:30

Jonas Kaufmann straalde mijns inziens deze keer iets te weinig. Of moet ik zeggen te dof, te donker. In de "oude" rol maakte zijn timbre het frans moeilijk verstaanbaar.
Blijft nochthans fenomenale prestatie zoals onze ge-eerde Inquisitor terecht opmerkt. René Pape is ook weer niet te versmaden.
De regie echter .... daar had ik het moeilijk met de tijdssprongen. Atoomgeleerde, soldaten 1ste WO .... . En de oerconservatieve amerikaanse insteek dat de duivel per definitie door de kniën zakt als er ergens een kruisteken gemaakt wordt of verschijnt, pover.
Geef mij maar de frissere regie van de Bastille/Parijs (live in Utopolis Mechelen - 10 oktober 2011 - Roberto Alagna .... ). Daar kon de duivel er toch es goed mee lachen.
Mais bon, we zijn blij dat we MET Live HD -initiatieven ( + gelijkaardigen ) hebben want anders zaten we aan onze DVD-player gekluisterd.
Dat we nog veel mogen MET-ten.

1

van Willy Faes <willy.faes@...> op zaterdag 17 december 2011 om 15:13

De vedette van de avond was volgens mij onbetwist de stralende tenor Jonas Kaufmann die een schitterende Faust zong en speelde. Zijn ietwat donkerder baritonaal timbre deed totaal geen afbreuk aan zijn schitterende prestatie.Ik had het geluk hem al voordien gehoord te hebben in de schitterende Munt-productie van La Damnation de Faust.Ook hier leverde hij een schitterende prestatie samen met Van Dam als onvergetelijke Mefisto!
De regie van deze Faust kon mij helaas niet bekoren.Totaal uit zijn verband gerukt, een Singer naaimachine op de scene,geen samenhang enz... Ik begrijp dat er inderdaad boe-geroep was.Gelukkig stond de uitvoering wel op muzikaal hoog niveau.Een schitterende dirigent,een mooie Valentin en verder een goede cast.Pape is een grote zanger ,maar ik hoorde toch al betere Mefisto's.Ik denk o.a. aan Ghiaurov en zelfs José Van Dam.Jammer dat Angela zich liet vervangen door deze koude sopraan,die wel onberispelijk zong,maar voor mij niet de beste Margaretha was.Normaal breekt de Met geen potten met ondoordachte regies van regisseurs die zich in de kijker willen spelen ,maar dit was voor mij, en mijn gezelschap toch een ontgoocheling.