ti guarda dal Grande Inquisitor

Siegfried in Metropolis [terug]

Opmerkingen ...

6

van Margo <margo@...> op vrijdag 18 november 2011 om 21:55

Ik ben weliswaar geen Ring-exegeet, maar ik ben niet zo zeker dat het vuur gedoofd is nadat Siegfried erdoor gelopen is...

In Götterdämmerung wonen ze nog altijd op hun rots mét vuur volgens mij. En het is daarom dat Brünnhilde dan ook zo verbaasd is als "Gunther" ook door het vuur geraakt. Het zou natuurlijk kunnen dat Siegfried dat vuur terug aangestoken heeft voor hij wegging, maar ik zou niet weten hoe hij dat klaarspeelt, aangezien zelfs Wotan indertijd Loge nodig had om de vuurzee rond de rots te leggen.

5

van Chris De Rey <chrisderey@...> op vrijdag 18 november 2011 om 2:14

Akkoord, Mime was DE ster. Vreemd, het is de eerste maal dat ik een Mime hoor die met zijn normale, volle tenorstem zingt. Meestal krijgen we een hoge geaffecteerde, venijnige stem te horen annex 'overacting' waar de rol zich natuurlijk toe leent. Deze Mime was... fantastisch op alle gebied. Even fantastisch als die Engelse tenor - ik kan even niet op zijn naam komen- in de zéér geslaagde 'moderne' versie van Ivo Van Hove een paar jaar geleden, zij het helemaal anders. Ik heb ook 'iets vreemds' gehoord in Siegfrfied's 'So schneinet Siegfrieds Schwert'. Voor de rest Brilliant, de knappe Siegfried, al was zijn getimmer op Nothung niet echt overtuigend. Zo krijg je nooit een zwaard in mekaar. Maar ja, al eens geprobeerd te zingen en tegelijk ergens op los kloppen?? Over Wotan (pardon Wanderer) geen kwaad woord. Ik was niet gek op Erda, hoewel haar 'herrscht durch MEINHEID' prachtig was ( een tamelijk hoge noot voor een alt). Het was de eerste keer dat ik Voigt'zag'. Jullie schijnen haar niet te mogen. Ik vond ze toch niet slecht hoor, ze heeft zo'n prachtige hoogte. Mijn liefste Brünnhilde is en blijft Birgit Nilsson, of Hildegard Behrens, maar dat is nostalgie. De decors en regie waren overdonderend. Toch een klein minpuntje voor mij: de eindschčne blijft wel erg donker! En het vuur wordt toch verondersteld gedoofd te zijn nadat Siegfied erdoor liep. Heil dir Sonne, Heil dir Licht! Waar was de zon en het licht? Naďef misschien , als ik regisseur was...: besneeuwde bergtoppen, een stralend blauwe lucht en 'zonneschijn' verdorie bij die 'Lachende Liebe'!!!

4

van Willy Faes <willy.faes@...> op woensdag 9 november 2011 om 17:11

Beste Nadine en Heinrich,

Ik hoop dat Voigt dat inderdaad zal doen ,maar aangezien de Metropolitans Voigt op de handen dragen(?) vrees ik ervoor.
Ook in Brugge waren er een 5-tal zeer korte maar storende onderbrekingen,Heinrich.de klank was verder goed.

3

van roeck nadine <nadine.roeck@...> op woensdag 9 november 2011 om 8:22

ik ben het volledig met jullie eens
erda was ook niet goed
ik denk dat voigt het zelf zal inzien dat ze deze rollen niet meer aankan

2

van Heinrich <hdegroote@...> op dinsdag 8 november 2011 om 2:09

't is gelukt. Dank zij de MET-HD-Live heb ik dan toch eens een Siegfried volledig uitgezeten. De opbouw qua verhaal en tekst heeft me nooit echt gelegen maar de vorige "afleveringen" hebben me kunnen overtuigen het toch te doen.
De frisse muzikale uitwerking door Fabio Luisi ( geen kwaad woord over Levine) gaf volop gelegenheid de muzikale details te ontdekken.
Wat Brunnhilde betreft ... Deborah Voigt is nu eenmaal de lieveling van het lokale (US) publiek. Als je ziet hoe Debbie in haar eentje de affiche trekt van afl.4 .
Vergeet tenslotte niet dat zo'n Ring een 5-jaren planning is. Dus Nina Stemme misschien voor een volgende cyclus beste Willy ?
Tot slot toch even klagen dat Kinepolis Gent in een oud zeer herviel : het geluidsvolume ! Nadat ze het precies toch al een tiental (opera)vertoningen begrepen hadden was het nu in het 1ste bedrijf weer met de vingers in de oren zitten. Verscheidene mensen zijn gaan klagen maar het duurde tot na de pauze eer ze de volumeknop hadden gevonden. Ik steek in het vervolg dus weer oordopjes op zak ;-)
Oh, ja, vraagje uit curiositeit : in Gent hadden we een vijftal korte haperingen (3 ŕ 6 seconden) in klank en beeld.
Was dat in Antwerpen ook (en was het dus een storing in de intercontinentale transmissie) of niet (dus storing in het Kinepolis netwerk) ?

1

van Willy Faes <willy.faes@...> op zondag 6 november 2011 om 14:22

Beste Heer INQUISITOR,

Met aandachtige en nieuwsgierige blikken kijk ik steeds uit naar uw commentaren van opera's,vooral dan degene die ik zelf ook heb meegemaakt.Voor mij een toetssteen en kans om mijn persoonlijke meningen met iemand anders, vooral een "kenner" te delen. Erna Mettepenninghen was voor mij steeds een voorbeeld van objectieve en juiste verslaggeving,maar nu kan ik bij u terecht.Ik heb genoten van de prachtige Siegfried in de MET. Mooie productie,schitterende bezetting enz..een regisseur die de opera geen geweld aandoet!Ik begrijp ook je enthousiasme voor de unieke vertolking van Mime.Terfel was een mooie Wanderer, op het niveau van James Morris, Thomas Stewart of zelfs ,mag ik hem noemen: Jef Vermeersch.Deborah Voight is ook niet mijn favoriete Brunhilde.Waarom vraagt men niet Nina Stemme , die deze rol overal zingt.De ster van de avond, na Mime natuurlijk was de Siegfried: Hunter.Op het einde klonk hij uiteraard vermoeid na zulk een moordende rol, maar hij was een stralende jonge Siegfried.Zijn beste momenten had hij in" Waldleben".Het smederslied vertolkte hij met glans maar hoorde ik in het slot :"so schneidet Siegfrieds Schwert"geen lichte "schuiver?" ik had het geluk in 2005 in de ORW de tenor Alan Woodrow te horen ,naast James Morris, en deze echte "heldentenor" bleef fris tot het einde.
Voor mij de beste Siegfried die ik ooit hoorde.
Ik lees ook geen commentaar over de muzikale leiding van Fabio Luisi, die nochtans een zeer "transparante" en niet te zware Wagner liet horen.Ik kijk al uit naar de 3de dag van de Ring en hoop dat ze Nina Stemme engageren als Brunnhilde.