ti guarda dal Grande Inquisitor

Maria in Wexford [terug]

Opmerkingen ...

4

van Hugo <hugo.delava@...> op dinsdag 1 november 2011 om 22:33

Sorry Margo, dat stond net in je enige recensie over Wexford die ik niet las ;-)
Dat de voorstelling al uitverkocht was hoeft niet te verwonderen: Wexford heeft ook zo'n verwerpelijk "vrienden-systeem" waarbij je om kans te hebben op (deftige) plaatsen eerst 225 euro lidgeld moet ophoesten zodat je een paar weken vroeger kan boeken dan het grote publiek. Kwestie van de "democratische" toegangsprijzen (+/- 120 euro) wat aan te dikken. Overigens zijn die toegangsprijzen op geen enkele manier in verhouding tot de artistieke kwaliteit. Vrijwel geen van de solisten heeft al iets betekenisvol op zijn/haar CV staan.

3

van ricci <riccifrederic@...> op dinsdag 1 november 2011 om 22:10

voila nu heb ik wa bijgeleerd qua repertoirekennis....

2

van Margo <margo@...> op dinsdag 1 november 2011 om 20:24

Ik had "Gianni di Parigi" ook wel willen zien en horen, maar zoals ik in een van de besprekingen meldde, waren alle tickets voor de dag die in mijn agenda pastte al uitverkocht toen de officiële kaartenverkoop begon.

1

van Hugo <hugo.delava@...> op dinsdag 1 november 2011 om 14:04

Deze "Maria" was inderdaad een ontdekking. Prachtige symfonische voor- en tussenspelen gecombineerd met dramatisch sterke taferelen en een enscenering die je bijblijft. Er bestaat overigens een Poolse opname van deze opera maar die is waarschijnlijk moeilijk te vinden.
Het valt me wel op, Margo, dat je als tweede werk koos voor "La cour de Célimène" en niet voor "Gianni di Parigi" van Donizetti. Uiteraard is zoiets verbonden aan persoonlijke smaak maar voor ons was "Gianni" hét hoogtepunt van het festival. Een schitterende komische opera, veel invloed van Rossini nog, en een partituur die zeker wat betreft de melodieën niet moet onderdoen voor bvb "L'elisir d'amore". De opera mist enkel een "schlager-aria" zoals "Una furtiva lagrima" en dat is vermoedelijk de reden waarom hij geen repertoire heeft kunnen houden. De buffo-personages zijn in elk geval onweerstaanbaar en de virtuositeit van de sopraanrol is adembenemend.
Volgend jaar oogt in elk geval erg interessant met de eerste moderne uitvoering van "Francesca da Rimini" van Mercadante. Nog even meegen trouwens dat Mets eind november "Françoise de Rimini", een grand-opéra van Ambroise Thomas, speelt.
GTZ,
Hugo