ti guarda dal Grande Inquisitor

Bayreuth - Tannhäuser [terug]

Opmerkingen ...

2

van jacques laroy <nadine.roeck@...> op donderdag 18 augustus 2011 om 11:27

en wat over de ratten in lohengrin
is dat ook kunst ?
het monster in het ei aan het einde van de opera vond ik wansmakelijk
dat is letterlijk de operaliefhebbers uitlachen
zo maakt ge de opera kapot

1

van Bruno <bruno.vanneste@...> op dinsdag 9 augustus 2011 om 15:19

Ik zal vermoedelijk één van de weinige zijn die er wél heeft van genoten als ik al die recensies zo eens doorlees... Maar ik moet eerlijk toegeven dat de plaats van het gebeuren, de omgeving, de sfeer, de grootsheid, de geschiedenis, een zodanige indruk maken dat er wel eens wat meer door de vingers wordt gezien...

Maar toch, Wagners muziek blijft voor mij het belangrijkste. Het orkest is fenomenaal, de akoestiek niet te beschrijven, heel uniek. En het voelt bovendien heel speciaal aan om noch het orkest noch de dirigent te zien. Na de ouverture brak er een gigantische staande ovatie uit! (ook al ging het om een generale, in Bayreuth zijn dat voorstellingen - de zaal zit nokvol en de 'suche Karte'-mannetjes staan geduldig aan de inkom, zelfs tot na de 2de pauze).

Als daar dan nog eens een verrassende enscenering bijkomt, geniet ik nog meer. En verrassend is deze Tannhäuser zeker! Het is een fabriek waar menselijke excrementen worden gerecycleerd tot biogas, voeding en alcohol. De 'Alkoholator' is het centrale pronkstuk (en was in 2010 ook reeds te zien in de Atelier Van Lieshout in Rotterdam zie http://www.veenmagazines.nl/00/kb/nl/0/content/994/Rondleiding_door_Joep_van_Lieshout_in_de_tentoonstelling_%E2%80%98Infernopolis%E2%80%99.html). Geen moment gunt Baumgarten je de tijd om je gedachten te laten afdwalen, zelfs niet tijdens de pauzes tijdens dewelke de enscenering gewoon doorging (Baumgarten wou deze Tannhäuser aanvankelijk uitvoeren zonder pauzes (!!) maar dat kon men niet toestaan omwille van het Bier en de Bratwurste, en hij heeft dan maar tijdens de pauze het toneel laten doorlopen).

Diegene die beweren dat deze Tannhäuser-enscenering de aandacht volledig afleidt van de muziek, sluit dan de ogen. Wagner heeft dit theater speciaal zo gebouwd (orkest onzichtbaar) om de focus te leggen op datgene wat er op het toneel gebeurt. En dat heeft Baumgarten wél begrepen!

Ik denk bovendien dat Bayreuth en boe-geroep onlosmakelijk zijn verbonden. De Boulez-Chéreau-Ring werd indertijd bij de première ook uitgejouwd...

Jammer voor Stephanie Friede dat ook zij massaal werd uitgejouwd. Ik vind dat je zoiets niet doet voor een zanger(es). Dat is de verantwoordelijkheid van de casting.

Het blijft een rare doch mythische plek om een voorstelling mee te maken…