ti guarda dal Grande Inquisitor

De Nederlandse Opera 2011-12 [terug]

Opmerkingen ...

7

van JvdBee <JvdBee@...> op woensdag 9 februari 2011 om 22:45

Hugo volgens mij zijn er bij DNO voldoende plaatsen voor weinig (onder de 20 euro) tot redelijk (onder de 60 euro) te vinden. Zo is mijn opmerking bedoeld. Duitsland is een verhaal apart, ik denk dat dit nog het laatste land is waar opera met grote namen tegen een kleine prijs aangeboden wordt. En je hebt gelijk, Luik is goedkoop (en een tenor van het formaat van Fabio Armilato is zeldzaam bij DNO).

Voor het overige sla je goed de spijker op zijn kop. Ik vrees dat volgend jaar door de geplande producties DNO zware tijden tegemoet zal gaan. Hoe verzin je het, in de feestmaand december een leeg huis doordat je een nieuwe opera van Manfred Trojahn in premiere laat gaan.

Overigens ook dit seizoen zie ik DNO niet uit de rode cijfers komen. Zelfs de hype in de pers van de nieuwe opera Legende kan niet voorkomen dat deze productie meerdere malen voor een vrijwel leeg muziektheater gespeeld zal worden. Overigens zeer begrijpelijk gelet op de kwaliteit van de productie. Ik voorspel dat volgend seizoen nog massaler dan dit jaar vaste abonnementhouders de hand op de knip houden en voor die paar voorstellingen wel losse kaarten kopen.

6

van Hugo Delava <hugo.delava@...> op woensdag 9 februari 2011 om 17:03

JvdBee, als jij 130 euro voor een plaats niet veel geld vindt ben ik blij voor jou. Maar ik denk dat de meeste mensen daar anders over denken. Uiteindelijk gaat het toch om een zwaar gesubsidieerde instelling, met andere woorden betaald door iedere Nederlander. Het lijkt dan ook logisch dat een politiek gevoerd wordt waarbij een operabezoek voor elke geďnteresseerde haalbaar blijft.
De zichtbaarheid op de meeste plaatsen in de Stopera is inderdaad goed, maar het ware mooi indien de akoestiek dezelfde kwaliteit zou hebben... Dat ik zo'n moderne zaal bovendien alles behalve knus vindt is natuurlijk een kwestie van smaak.
Inderdaad schaart A'dam zich niet tussen de extreem dure theaters (Wenen, Covent Garden, Zürich) maar tenzij ik iets gemist heb zie ik in de bezettingen geen Florez, Alvarez, Alagna, Bartoli of Kaufmann om slechts die namen te noemen.
Dat het ook anders kan bewijzen een aantal Duitse theaters. Zo zie ik volgende week een paar voorstellingen in Berlijn DO, achtste rij parterre in het midden, aan... 30 euro per plaats. De bezettingen omvatten oa Guleghina en Licitra. Onder dezelfde omstandigheden zag ik daar "Un Ballo" met Hvorostovsky en M. Alvarez.
In Luik betaal je voor de duuste plaatsen zowat 65 euro en al zal Margo het niet met me eens zijn, vaak zijn de voorstellingen de moeite waard. Binnenkort bvb "Otello" met Armiliato en Dessi, een bezetting DNO meer dan waard.
Naar mijn aanvoelen speelt DNO met vuur: een combinatie van overprijsde plaatsen, voor velen ongewenst (modern) repertoire en producties die vaak te gek zijn om met woorden te beschrijven.
Eens te meer blijft de gewone melomaan in de kou staan...
Gtz, Hugo

5

van JvdBee <JvdBee@...> op woensdag 9 februari 2011 om 15:10

De BTW verhoging gaat gewoon door, er is voor theater echter een uitzondering voor de ingangsdatum gemaakt (1 juli ipv 1 januari). Zo duur zijn de kaarten in Amsterdam overigens niet als je in ogenschouw neemt dat je op elke plaats goed zicht hebt. Ik vind het een begrijpelijke maatregel van DNO om de prijzen evenwichtiger te maken.

Ik kijk mn uit naar Don Carlo en wat Yannick Nézet-Séguin er van gaat maken. Vorig seizoen dirigeerde hij een zeer opwindende Turandot. Verder naar Parsifal onder leiding van Ivan Fisher en met het KCO.

4

van Margo <margo@...> op dinsdag 8 februari 2011 om 23:50

Ik heb de prijzen nog niet in detail bekeken, maar het Nederlandse Operamagazine wel... en blijkbaar zijn sommige plaatsen zelfs verdubbeld in prijs:

http://www.operamagazine.nl/nieuws/10404/dno-verhoging-prijzen-noodzakelijk/

3

van ricci <riccifrederic@...> op dinsdag 8 februari 2011 om 15:24

gee, buiten die turco en de rus een brok verveling wat mij betreft, misschien verplaats ik me nog wel voor de rus en lawrence bronwlee, voor de rest wordt het de radio en cd's, trouwens parkeren is ook onbetaalbaar geworden in amsterdam

2

van De Palmenaer Marc <marcdepalmenaer@...> op dinsdag 8 februari 2011 om 9:18

Idd Hugo, wij dan als Belgen die nog de verplaatsing per trein of auto moeten maken, wat weer nog extra kosten meebrengt, ik zal me moeten beperken tot 1 a 2 opera's.
Zeker is dat ik Robert Holl nog eens wil horen.
Groetjes.

1

van Hugo Delava <hugo.delava@...> op maandag 7 februari 2011 om 22:58

Nog opvallend: hoewel de BTW-verhoging (voorlopig ?) afgelast werd, zijn de ticketprijzen toch met niet minder dan 25% gestegen ! Opera wordt opnieuw een hobby voor de rijken als je mij vraagt !
Gtz, Hugo