ti guarda dal Grande Inquisitor

Tomasz Wija in deSingel

De bekende liedpianist Irwin Gage is weer te gast in deSingel. Zoals gewoonlijk brengt hij een beloftevolle jonge zanger mee voor een liedrecital. Gisteren konden we zo de Poolse bas-bariton Tomasz Wija en de Portugese pianist David Santos horen. Het programma was opgedeeld in twee delen, met waterliederen van Schumann, Brahms en Schubert voor de pauze en Wanderer-liederen - Wolfs Harfenspieler-liederen en de cyclus Songs of travel van Ralph Vaughan-Williams - na de pauze.

Ze begonnen met de twee Gondelliederen uit Myrthen en al snel werd duidelijk dat er iets mis was. Regelmatig water drinken, af en toe gekuch en een paar keer zijn neus snuiten waren enkele aanwijzingen dat Tomasz Wija last had van een verkoudheid. Het spijtige is dat dit ook merkbaar was in zijn stem. De bovenste helft van zijn stem klonk onzeker met iets meer vibrato en was niet altijd even zuiver. Maar gezien de situatie trok hij zich nog redelijk goed uit de slag. Dit was vooral het geval in de Schubertliederen die helemaal niet slecht klonken. In een lied als Fischerweise hoorden we bijvoorbeeld een mooi timbre, dat ik wel eens wil terughoren onder betere omstandigheden.

Irwin Gage gaf ook een reeks master classes samen met Esther de Bros in de kleine zaal van deSingel. Er waren acht zangeressen - geen enkele mannelijke zanger ! - ingeschreven. Ik hoorde vandaag vijf sopranen. Het niveau van de zangeressen was redelijk goed, maar er sprong toch n duo uit. De sopraan Olga Vilenskaja en haar pianist Lea Fink gaven blijk van intelligente en boeiende vertolkingen. Dit duo wil ik best in een volledig recital horen. De Belgische Sandra Paelinck heeft nog wat technische zwaktes, maar ze lijkt ook de juist lied-instincten te hebben. De Duitse Anna Dierl had beslist om het onmogelijke Brahms-lied "Vom Strande" te zingen. Ik vermoed dat ze een betere indruk zou maken met een ander keuze.

Publicatie: zaterdag 20 november 2010 @ 20:09
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar n ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

D vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als n van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen