ti guarda dal Grande Inquisitor

Il trittico in Dortmund

Het is nauwelijks voor te stellen... een opvoering van een Puccini-opera en de zaal van de opera van Dortmund is meer dan half-leeg. Deze Il trittico is nochtans een nieuwe productie, die amper een maand geleden in première ging en geen herneming die al een paar honderd keer te zien was. Vreemd.

FotoDe regisseur Christine Mielitz (en tevens opera-intendant in Dortmund) kende ik enkel van een Meistersinger in de Vlaamse Opera en Parsifal in Wenen. Il trittico lijkt echter totaal niet op die twee Wagnerproducties.

De drie opera's krijgen een eigen scènebeeld. Il Tabarro speelt zich af tussen containers die op een containerschip geladen worden, Suor Angelica speelt op een vrij podium met veel witte en blauwe tinten en voor Gianni Schicchi zien we een seventies-decor.

In Il Tabarro bedenkt Mielitz een agressieve Luigi, waardoor hij totaal geen sympathie opwekt. In Suor Angelica doet ze het omgekeerde met de Zia Principessa. Voor een keer is ze niet de ijskoude tante, maar voelt ze ook mee met Angelica en haar verdriet. Het slot is altijd problematisch, maar de oplossing van Mielitz is eenvoudig. Angelica staat alleen in een spot en reikt naar een onzichtbaar kind dat ze dan in haar armen sluit... een ontroerend mooi beeld.

FotoEven aangrijpend was de vertolking van Svetlana Ignatovich als Angelica. Deze jonge Russische sopraan - ze maakt deel uit van de troep van Dortmund - heeft een echte kippenvelstem. Vanaf haar eerste substantiële tussenkomst met "I desideri sono i fiori dei vivi" gaat mijn haar recht staan van haar ontroerend timbre en de schoonheid van haar stem. Het hoeft niet te verbazen dat "Senza mamma" verpletterend was.

De bariton Simon Neal was de andere ontdekking van de avond. De dramatische rol van Michele lag hem net iets beter dan Gianni Schicchi. Hij heeft een grote stem, met een stevige hoogte en een schitterend donker timbre. Het is het soort stem dat van hem een ideale Rigoletto of Scarpia kan maken.

Publicatie: zaterdag 13 november 2010 @ 10:16
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen