ti guarda dal Grande Inquisitor

Cherubini Requiem in de Munt

Operafans zullen Luigi Cherubini vooral kennen van zijn Médée / Medea. Hij heeft echter ook veel religieuze muziek geschreven, waaronder twee Requiems. Zijn tweede Requiem, daterend van 1836, werd gisteren opgevoerd in de Munt.

Het eerste dat opvalt aan dit Requiem is dat er geen vocale solisten optreden en dat alle teksten door een mannenkoor gezongen worden. De orkestratie is ook vaak origineel. Het eerste deel, "Requiem", wordt bijvoorbeeld volledig begeleid door de lage strijkers aangevuld met de fagotten. In het "Offertorium" zitten passages waar het omgekeerde gebeurt met etherische violen en fluiten. Het "Dies irea" is monumentaal Italiaans, en zet de lijn uit die later door Verdi in zijn Requiem gevolgd werd. In contrast daarmee staat een onbegeleid "Pie Jesu". Dat was ook een van de delen waarin het Mannenkoor van de Munt het meest schitterde. In andere delen - zoals het "Requiem" - vond ik ze weinig homogeen klinken.

In de eerste helft van het concert stonden werken van Mozart op het programma. Eén van Mozarts laatste werken is zijn Freimauer-Kantate op een tekst van Schikaneder, en is ook voor mannenkoor, aangevuld met een Tamino-tenor en Sarastro-bas. De bas Giovanni Battista Parodi kon me maar matig overtuigen, zijn rol is trouwens ook heel beperkt. Jeremy Ovenden was daarentegen schitterend, zowel in zijn kraakheldere dictie als zijn kleurrijke expressie en verzorgde zanglijn. Later kwam hij nog even terug om de Mozart-concertaria "Misero, o sogno... Aura, che intorno spiri" te zingen. Het is een aria die me aan Cosi doet denken en die Ovenden met dezelfde inzet en dramatische inleving vertolkte.

Alles bij elkaar was dit een geslaagd concert met een paar weinig uitgevoerde werken, dat volgende zaterdag nog eens herhaald wordt.

Publicatie: donderdag 11 november 2010 @ 10:17
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen