ti guarda dal Grande Inquisitor

Die Entführung aus dem Serail in Antwerpen

In een seizoen dat de "Oriënt" als thema heeft, is Die Entführung aus dem Serail bijna onvermijdelijk. Maar de nieuwe productie van de Vlaamse Opera is pure tijdverspilling.

Foto
foto © Annemie Augustijns

De regisseur Eike Gramss had namelijk het briljante idee om alle dialogen te schrappen. Hij vervangt de teksten door een of ander Spaans en Arabisch gebrabbel, wat mogelijk de vertaalde dialogen zijn. Op zich zou ik daar nog mee kunnen leven, maar als dan ook nog eens de boventitels weggelaten worden, dan is de voorstelling helemaal niet meer te volgen. Het resultaat is een "Grosser Querschnitt" van Die Entführung aus dem Serail met enkel de aria's, die ze even goed concertant hadden kunnen opvoeren.

De productie is ook niet echt om over naar huis te schrijven. Uiteraard is er geen serail, maar een eentonige woestijn met een miezerig kraantje. Maar als de voorstelling ooit hernomen zou worden in het Duits, dan zal het misschien nog wel meevallen.

De mannelijke zangers scoren niet echt hoog. De mekkerende keelklanken van Maxim Mironov irriteren me mateloos als Belmonte. Günes Gürle is een redelijke Osmin, alhoewel hij niet de echt diepe noten heeft voor bijvoorbeeld zijn duet met Blonde.

De vrouwen zijn een stuk beter. Iride Martinez is een goede Konstanze. Ze zingt vooral een schitterende en spectaculaire "Martern aller Arten" met een homogene stem over haar hele bereik. Het eerste deel voor de pauze eindigt met deze aria. En ik was bijna de paar uur verveling ervoor vergeten. Maar de ontdekking van de avond was de Blonde van Julianne Gearhart met een voorbeeldig expressieve "Durch Zärtlichkeit und Schmeicheln".

Publicatie: vrijdag 29 oktober 2010 @ 18:41
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen