ti guarda dal Grande Inquisitor

Sally Matthews in de Munt

De Munt heeft sopraan Sally Matthews uitgenodigd voor een liedrecital. Op zich is er niets mis met een soubrette die liederen zingt, maar dit was een vergissing. Ze blijkt namelijk geen enkele affiniteit met het genre te hebben.

Ze begon met vijf liederen van Gabriel Fauré en benadert ze als een operazangeres. Haar interpretatie ontspruit niet op een natuurlijke manier vanuit de tekst, maar is een opeenstapeling van noten, waar toevallig nog een af andere tekst bij hoort. Het resultaat is een vocalise-oefening die op geen enkel moment kan boeien.

De Sieben frühe Lieder van Alban Berg zijn iets expansiever, maar het resultaat is hetzelfde. Ze slaagt er zelfs in om zichzelf te overtuigen dat in het Duits geen medeklinkers zitten en dat liederen ook wel begrijpbaar zijn zonder die lastige klanken. En alhoewel ze voor elk lied de partituur in de buurt had staan, wist ze toch tekstfouten te maken.

Ik kon me niet voorstellen dat het na de pauze beter zou worden... en heb daar dan ook niet op gewacht. Voor de masochisten zendt klara het recital op 19 oktober uit.

Publicatie: dinsdag 12 oktober 2010 @ 19:23
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen