ti guarda dal Grande Inquisitor

L'amour de loin in Antwerpen

Tien jaar geleden, was ik op de Salzburger Festspiele en heb toen de wereldcreatie meegemaakt van L'amour de loin. Dat was toen de eerste opera die Kaija Saariaho ooit schreef. De Vlaamse Opera voert deze opera als seizoensopener op in een totaal nieuwe productie. Tien jaar geleden was ik niet echt onder de indruk van het werk. En nu ik hem na al die jaren terug hoor, is mijn mening niet echt gewijzigd.

Foto
foto © Annemie Augustijns

L'amour de loin heeft nochtans alles om me te bevallen. Het is een Franse opera met een goed libretto op een middeleeuws thema rond hoofse liefde. Maar het is de muziek die me niet gedurende twee uur kan blijven boeien.

De regisseur Daniele Finzi Pasca doet nochtans zijn best om de enscenering kleurrijk en visueel aantrekkelijk te maken met ook een schitterende belichting. Elk van de drie karakters krijgt twee danser-acrobaten als alter ego. Die zorgen voor alle actie, de zangers zelf zijn eerder statisch en staan net iets té vaak op de rand van het podium te zingen.

In de bezetting valt vooral Philip Addis, die vorig seizoen Pelléas in Parijs gezongen heeft, op als Jaufré Rudel. Rachel Harnisch kwam wat monotoon over als Jaufrés "verre liefde" Clémence. Kathérine Rohrer mekkert te veel als de pelgrim. Het koor werd trouwens ook van de scène verbannen... tot de slotscène. De rest van de avond weerklinken ze door een luidspreker die boven het podium hangt.

Publicatie: donderdag 30 september 2010 @ 21:02
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen