ti guarda dal Grande Inquisitor

Angelika Kirchschlager in Gent

Het repertoire van liederen met strijkkwartet is niet zo uitgebreid. In het kader van het Festival van Vlaanderen Gent waren gisteren het Belcea Quartet en niemand minder dan Angelika Kirchschlager te gast in de Gentse Handelsbeurs voor een aantal van dergelijke liederen.

Die liederen met strijkkwartet waren slechts een klein onderdeel van het concert. In het eerste deel speelde het Belcea Quartet Beethovens Grosse Fuge in een uitvoering die me helemaal niet lag met vibratoloze snerpende strijkersklanken. Na de pauze stond Mozarts Dissonantenkwartet op het programma.

Eén van de minst onbekende strijkkwartet-liederen is Respighi's Il tramonto. Kirchschlager was in goede vorm en zong in perfect gearticuleerd Italiaans, waarbij ze een breed spectrum aan expressie gebruikte. Van hees gefluister tot een groot fortissimo paste ze haar uitdrukking aan de tekst aan. Na de pauze vervoegde de pianist Simon Lepper het gezelschap voor Chaussons Chanson perpétuelle, een schitterend lied dat ik niet kende in de versie voor strijkkwartet.

Publicatie: dinsdag 28 september 2010 @ 17:16
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Benjamin Appl in het Paleis der Academiën

Oorspronkelijk zouden Benjamin Appl en James Baillieu hun liedrecital in het Brussels Conservatorium geven. Maar de staat van de zaal is ondertussen zodanig dat zelfs de artiesten beginnen te klagen en dus werd uitgeweken naar het Paleis der Academiën.

Liedrecital, 24-2-2018 22:40
0 opmerkingen

Maart 2018

Maart is de maand van het klara-festival, waar onder andere een concertante Pelléas et Mélisande in pianoversie op het programma staat. De Munt brengt het bekendste operatweeluik Cav-Pag en Opera Vlaanderen herneemt de Gürbaca-productie van Parsifal.

Toekomstmuziek, 24-2-2018 9:29
0 opmerkingen

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen