ti guarda dal Grande Inquisitor

Les vêpres siciliennes in Amsterdam

Van alle opera's die Verdi na "de populaire drie" gecomponeerd heeft, is Les vêpres siciliennes (of zijn Italiaanse vertaling) de minst opgevoerde, ondanks een ouverture die regelmatig op concerten weerklinkt en twee bekende aria's. Als een operahuis dan toch beslist om deze opera eens op te voeren, en dan nog in de Franse versie, heb ik niet veel andere redenen nodig om af te reizen naar Amsterdam. Zelfs als de productie van Christof Loy is en zelfs als de bezetting mij niet meteen deed watertanden, afgezien van Paolo Carignani die als Verdi-dirigent wel zijn sporen al verdiend heeft.

Foto

Visueel is dit een Ikea- en C&A-productie. De decorontwerper Johannes Leiacker heeft een paar dozijn stoelen gekocht en die in U-vorm op het podium gezet, soms tegen een zwarte, soms tegen een witte wand. De kostuumontwerper Ursula Renzenbrink heeft er zich ook gemakkelijk vanaf gemaakt met wat smokings voor de Franse bezetters en dagelijkse kledij voor de Sicilianen, enkel Montfort mag zich even verkleden als Franse koning.

Christof Loy doet een aantal discutabele ingrepen. Hij begint de opera bijvoorbeeld meteen met het openingskoor, de ouverture plaatst hij tussen het eerste en tweede bedrijf. Er bestaan historische opnames uit de Met waar ze in Forza de ouverture ook na de eerste scène spelen, maar toen was dat omwille van praktische redenen om het decor omgebouwd te krijgen. Hier is dat absoluut niet het geval. De enige reden die ik kan bedenken, is dat hij zo wat tijd wil creëren tussen het eerste en tweede bedrijf, dat zich volgens zijn synopsis "enkele weken later" afspeelt.

Ik wist niet dat Loy zo'n belang hecht aan eenheid van tijd... maar dat vloekt dan compleet met zijn visie op Hélènes Sicilienne (of Bolero, zoals de aria bekend staat) "Merci, jeunes amies". Hélène bereidt zich voor op haar huwelijk met Henri, maar om een of andere reden geraakt ze tijdens die aria zwanger, en baart ze op het einde van de aria een kind. Het wordt helemaal knettergek als Henri in zijn daaropvolgende aria "La brise souffle au loin" het podium opkomt met een kinderwagen en de aria als een operette-melodie zingt. Ook de finale van het derde bedrijf had Loy al in pure Offenbach-stijl laten eindigen.

Maar het grootste probleem had ik met het slot. De opera gaat over de opstand van de Sicilianen tegen de Franse bezetters. Als de klokken luiden voor de vespers, is dat het signaal om alle Fransen uit te moorden, wat tevens het slot van de opera is. Maar hier stort de meute zich enkel op Guy de Monfort, waardoor deze "grand-opéra" op een anti-climax eindigt.

Wat ik wel leuk vond aan deze voorstelling is het feit dat ze het ballet behouden hebben. Loy heeft duidelijk zijn mosterd bij Konwitschny gehaald. Tijdens het ballet beelden vijf dansers een verhaaltje uit met de jonge Henri, Monfort, Hélène, Frédéric (de dode broer van Hélène) en hun moeder... waarin alles goed afloopt.

De bezetting was niet fameus. Zo ongeveer alle rollen zijn onderbezet. Enkel Burkhard Fritz heeft min of meer de stem voor Henri. Barbara Haveman is niet de spinto die voor deze rol nodig is. Haar duet met Henri in het vierde bedrijf was wel overtuigend. Voor de rest klinkt haar laag register te gemaakt en bij "Merci, jeunes amies" leek ze constant achter het orkest aan te hollen. Alejandro Marco-Buhrmester heeft een mooi geluid, maar heeft niet genoeg "beet" om van Guy de Montfort een stevige Verdi-bariton te maken. Balint Szabo zong als Procida wel een mooie "Et toi, Palerme".

Publicatie: maandag 27 september 2010 @ 0:06
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Benjamin Appl in het Paleis der Academiën

Oorspronkelijk zouden Benjamin Appl en James Baillieu hun liedrecital in het Brussels Conservatorium geven. Maar de staat van de zaal is ondertussen zodanig dat zelfs de artiesten beginnen te klagen en dus werd uitgeweken naar het Paleis der Academiën.

Liedrecital, 24-2-2018 22:40
0 opmerkingen

Maart 2018

Maart is de maand van het klara-festival, waar onder andere een concertante Pelléas et Mélisande in pianoversie op het programma staat. De Munt brengt het bekendste operatweeluik Cav-Pag en Opera Vlaanderen herneemt de Gürbaca-productie van Parsifal.

Toekomstmuziek, 24-2-2018 9:29
0 opmerkingen

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen