ti guarda dal Grande Inquisitor

Simon Keenlyside in Edinburgh

De Queen's Hall zat vanmorgen stampvol. Dat was ook niet te verwonderen want het recital van Simon Keenlyside en "local boy" Malcolm Martineau was al maanden uitverkocht. Het programma bestond uit een Engels en een Duits luik.

De vier liederen van Ned Rorem waren een schijnbaar licht openingsgroepje maar toch met een donker kantje, zoals Root cellar. Voor My papa's waltz moest Martineau zijn meest virtuoze vingers bovenhalen.

De Songs from A Shropshire Lad van Butterworth zijn een pessismistische liedcyclus vol verwijzingen naar de oorlog. Simon Keenlyside zingt ze schitterend met perfecte dictie. Zijn stem lijkt weer wat donkerder geworden... misschien het gevolg van zijn heroriëntering in de richting van een Verdi-bariton, Macbeth en Rigoletto werden recent aan zijn palmares toegevoegd. Dat hij toch nog beschikt over de nodige lichtheid in zijn stem bleek uit Is my team ploughing. De manier waarop hij dialogeert met twee totaal verschillende stemmen grijpt naar de keel.

Na de pauze stond Schumanns Dichterliebe op het programma, net zoals de vorige twee keer dat ik Simon Keenlyside gehoord heb. Zijn vertolking is indrukwekkend en hij deed nauwelijks iets verkeerds. Maar voor mij ontbreekt er nog altijd iets onbestemds waardoor zijn Dichterliebe aangrijpend zou kunnen worden... zoals wel het geval was in A Shropshire Lad.

Na al die oorlogs- en liefdesmiserie keerden ze naar Schubert voor twee lichtere bisnummers, Der Einsame en Geheimes (wat hij opdroeg aan zijn vrouw).

Publicatie: maandag 23 augustus 2010 @ 18:02
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen