ti guarda dal Grande Inquisitor

Christianne Stotijn in Edinburgh

Toen Christianne Stotijn vorig seizoen in de Munt Schoenbergs Das Buch der hängenden Gärten zong en daarbij totaal in de verdrukking kwam door de video's, vond ik dat ze al die flauwekul niet nodig had. In haar matinee-recital in Queen's Hall neemt ze schitterend revanche.

Foto

Haar pianist Joseph Breinl mag deze keer met een open piano spelen en Stotijn kan zich volledig op de muziek concentreren zonder te moeten "acteren". Haar interpretatie is even romantisch geïnspireerd als in de Munt, maar nu is tenminste elke letter verstaanbaar. Een voorbeeld van die romantische slag was een elegante vertolking van Nr. XI, Als wir hinter dem beblümten Tore, of het expressieve Nr. XV, Wir bevölkerten die Abenddüstern.

Schoenberg heeft nog altijd de naam "moeilijk" te zijn en deze liedcyclus is inderdaad redelijk complex... maar zoals ik iemand uit het publiek achteraf hoorde zeggen: "als Schoenberg zo gezongen wordt, dan zal ik hem toch nog een kans moeten geven". Ik kan haar enkel bijtreden.

Het deel voor de pauze was gewijd aan liederen van Richard Strauss, waarbij we vooral een verliefde en extatische Strauss te horen kregen. Ze begonnen met een groepje rozenliederen, waaronder het onvermijdelijke Das Rosenband als openingslied gevolgd door twee vroege ongepubliceerde liederen, Die Rosen en Die erwachte Rose. Om 11 uur 's morgens een recital geven is misschien niet ideaal... maar Stotijn had nog wat moeite met de hogere noten, die soms wat rauw en angstig klonken. Haar sterke kanten kwamen volop tot uiting in een onvergetelijke uitvoering van Ruhe meine Seele, wat perfect in haar stem ligt.

Voor de bisnummers bleven ze bij Strauss met All mein' Gedanken en het geniale Morgen. BBC Radio 3 zal dit recital uitzenden op 31 augustus.

FotoHet avondconcert was een heel ander genre. De Britse mezzo Sarah Connolly is mij vooral bekend van haar Giulio Cesare uit Glyndebourne. Naar verluidt, is ze haar carrière ooit begonnen als jazz-zangeres. Samen met jazz-pianist John Horler kroop ze terug even in die rol.

Op de zolderverdieping van "The Hub", brachten ze Songs uit de jaren 1930 van onder andere George Gershwin, Ivor Novello en Cole Porter. Ze zingt jazz zoals het hoort en dus niet met haar opera-stem, alhoewel ze een enkele keer - in de Gershwin-klassieker Let's call the whole thing off - bijna herviel. Ze komt redelijk stijf en gereserveerd over, zowel in haar aankondigingen tussen de Songs door als tijdens de uitvoering. Pas in het bisnummer They can't take take that away from me wordt ze iets losser en durft ze iets vrijer om te gaan met de muziek.

Publicatie: zondag 22 augustus 2010 @ 10:11
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen