ti guarda dal Grande Inquisitor

Innsbruck - L'Olimpiade

Er is een nieuw tijdperk begonnen aan de Innsbrucker Festwochen der Alten Musik. Jarenlang was René Jacobs de intendant van het oudemuziekfestival. Sinds dit jaar is Alessandro De Marchi zijn opvolger. Als openingsproductie, die hij zelf ook dirigeert, heeft hij Pergolesi's L'Olimpiade uitgekozen.

Foto

Het lijkt een voor de hand liggende keuze. Pergolesi viert dit jaar zijn 300ste verjaardag en Innsbruck heeft ook al een paar keer de Olympische (winter) Spelen georganiseerd. L'Olimpiade speelt zich dan ook af in het antieke Griekenland waar Megacle en Licida strijden in de Spelen om de trofee... de prinses Aristea. In een interview in de Wiener Zeitung zegt De Marchi dat hij deze opera gekozen heeft omdat hij Pergolesi's mooiste opera wou laten horen op een libretto dat volgens hem Metastasio's beste creatie is. Meer dan 60 andere componisten zouden een opera gecomponeerd hebben op dit libretto.

De opera wordt zonder coupures opgevoerd zodat de voorstelling Wagneriaanse dimensies krijgt. Maar volgens de recensenten is de kwaliteit van de uitvoering van zo'n hoog niveau dat er geen moment verveling dreigt. De regisseur Alexander Schulin heeft een pseudo-barokke productie gemaakt op een draaiplatform in een decor dat geïnspireerd is op het Teatro Farnese in Parma met barokke pruiken en kostuums. In de homogene zangersbezetting scoren vooral Olga Pasichnyk als Megacle, Jennifer Rivera als Licida en Raffaella Milanesi als Aristea.

Deze opvoering zal ook op CD uitgebracht worden.

Publicatie: zaterdag 14 augustus 2010 @ 20:18
Rubriek: Festivalnieuws

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen