ti guarda dal Grande Inquisitor

Mazeppa in Lyon

De tweede opera in het Tchaikovksy-festival van de "Opéra de Lyon" was Mazeppa. De stijl van regisseur Peter Stein begint zich duidelijk af te tekenen. Hij maakt in wezen traditionele ensceneringen die er mooi uitzien, maar toch niet stoffig overkomen. In het geval van een minder bekende opera als Mazeppa is dat zeker een voordeel.

FotoHij houdt zich ook strikt aan de indeling in scènes en probeert niet om dramatische continuïteit te brengen in scènes die eigenlijk niets met elkaar te maken hebben. Dat heeft het nadeel dat er af en toe gepauzeerd moet worden om de scène om te bouwen, maar dat heeft ook het voordeel dat er een paar pareltjes van scènes ontstaan.

De sterkste scènes zijn telkens die scènes waarmee een bedrijf eindigt. In het eerste bedrijf is dat de scène waarin Kotsjoebej zijn wraak op Mazeppa plant. Heel de gemeenschap zit bij elkaar gepropt in een kleine kamer, het vrouwenkoor zingt samen met Ljoebov hun verdriet uit over Maria's keuze voor Mazeppa. De executiescène op het einde van het tweede bedrijf is ook mooi opgebouwd met het volk dat uitkijkt naar de executie, de intrede van Mazeppa (op een echt paard, zowaar), de executie van Kotsjoebej na zijn aangrijpend gebed en Maria en Ljoebov die te laat zijn om hem te redden. De waanzinsscène van Maria speelt zich af in een desolaat sneeuwlandschap terwijl ze de stervende Andrei in slaap wiegt...

Net zoals in Antwerpen, zong Nikolai Putilin ook in Lyon Mazeppa met vocale autoriteit. De dubbelzinnigheid van zijn karakter - zijn liefde voor Maria versus zijn machtshonger - komen daarbij goed tot uiting. In deze enscenering had ik wel het gevoel dat die liefde voor Maria ondergeschikt was aan zijn despotische trekjes.

Anatoli Kotscherga heeft nog altijd een fenomenale stem, maar ze is niet meer zo homogeen als vroeger. Kotsjoebejs gebed klinkt bijvoorbeeld prachtig, hoofdzakelijk omdat hij dat volledig piano zingt. Maar in de forte-passages, zoals in zijn gevangenisscène, verliest zijn stem aan kleur en roept hij meer dan dat hij zingt.

De verkoudheid van Marianna Tarasova, die Ljoebov zong, lijkt zich verder te zetten. Haar hoog register lukt nog wel. Maar haar overgang naar haar borststem begint te kraken en ongezond hees te klinken.

Ik blijf om een of andere onduidelijke reden problemen hebben met Olga Guryakova. Pas in Maria's waanzinsscène kon ze me overtuigen. De rest van de avond komt ze afstandelijk over, ondanks het feit dat haar grote stem de zaal met gemak vult, ondanks het feit dat ze goed weet om te gaan met de dynamiek van de partij, ondanks het feit dat ze eigenlijk niets fout doet.

Publicatie: vrijdag 7 mei 2010 @ 10:38
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen