ti guarda dal Grande Inquisitor

Wozzeck in München

Dit weekend worden drie 20e-eeuwse opera's opgevoerd in het Nationaltheater van München. Het zijn drie relatief nieuwe producties die de afgelopen maanden in première gingen onder het intendantschap van Nikolaus Bachler, de opvolger van Peter Jonas. Gisteren stond Wozzeck op het programma in een enscenering van Andreas Kriegenburg en met Lothar Koenigs als dirigent.

FotoKriegenburg heeft een duidelijke enscenering gemaakt. Om te beginnen plaatst hij de handeling in de juiste tijd, in de eerste helft van de 19de eeuw. Hij maakt ook een duidelijk onderscheid tussen Wozzeck, Marie en hun kind enerzijds en de rest van de gemeenschap anderzijds. Wozzeck en Marie lijken wel de enige normale personen te zijn. Met al de anderen is wel iets mis op fysisch vlak... van de vetkwabberige Hauptmann, de gebochelde Andres, een Doktor die met haken en ogen aan elkaar hangt tot een Margret met haaruitval, alsof ze chemo-therapie volgt.

Interessant is ook dat het kind relatief oud is en in veel scènes bewust aanwezig is. Hij blijkt ook goed te weten wat er aan de hand is tussen zijn ouders... zo schrijft hij het woord "papa" op de muur als Wozzeck op een bepaald moment tegen de muur zit, maar Marie krijgt het label "hure" mee. Hij blijft op het einde van de opera ook als enige over met een mes in zijn hand, waarmee de vraag onbeantwoord blijft of hij een getraumatiseerde toekomst of helemaal geen toekomst heeft.

Water is letterlijk alomtegenwoordig. Heel het podium staat onder water, wat voor een aantal mooie effecten zorgt. Alle buitenscènes spelen zich in dat water af. Daarboven hangt een kamer voor de andere scènes en is tegelijkertijd Marie's en Wozzecks huis als bijvoorbeeld het kabinet van de Doktor waar hij zijn experimenten uitvoert.

Met Michael Volle heeft de Bayerische Staatsoper een geëngageerde Wozzeck gevonden. Zijn inleving is totaal, waardoor hij bij het groeten na de voorstelling nog altijd in zijn rol lijkt te zitten. Marie is ook een goede rol voor Waltraud Meier. Ze combineert de nodige tederheid voor haar kind met staalharde noten voor de dramatische momenten. De Tambourmajor lijkt een haast onzingbare partij, zelfs voor een Wagnertenor als Endrik Wottrich.

Publicatie: zaterdag 17 april 2010 @ 9:17
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen