ti guarda dal Grande Inquisitor

Idomeneo in de Munt

Met Idomeneo besluit de Munt haar antieke trilogie die in december begon met de twee Iphigenies en via Elektra uitkwam bij Mozart. Ivo van Hove heeft een nieuwe productie bedacht... een productie die best zo snel mogelijk vergeten wordt.

Foto

De grootste blunder van de hele productie is het decor. De prosceniumboog van de Munt is blijkbaar te breed en dus bouwden ze een kleiner afgesloten podium, waardoor tegelijkertijd ook de zichthoeken gereduceerd worden. Als je dan op een zijbalkon zit, dan zie je maar de helft van de scène. Een productie die duidelijk enkel voor het parterre-publiek bedoeld is, moet al heel sterk uit de hoek komen om die achterstand nog goed te maken. Deze nietszeggende en ongeïnspireerde productie komt zelfs niet in de buurt.

Door die verkleinde opening verdwijnen zangers ook regelmatig uit beeld, waardoor ze ook minder hoorbaar worden. Zo gaan Illia's "Padre, germani, addio" en Idomeneo's openingsaria voor de helft verloren in de coulissen. In het tweede bedrijf plaatst hij de zangers meer centraal en zijn er op dat vlak minder problemen. Maar om een of andere reden moeten ze dan gefilmd worden, en worden die beelden levensgroot geprojecteerd... met close-ups die de natte droom van elke tandarts zijn.

De bezetting is anders niet slecht, op één uitzondering na. Een goed jaar geleden heeft Alexandrina Pendatchanska al eens geprobeerd om Elettra te zingen in het PSK. Dat doet ze hier nog eens dunnetjes over... letterlijk. "Idol mio" zou zelfs voor een veredelde soubrette toch haalbaar moeten zijn, maar haar stem is schriel en lijkt elk moment te zullen verkruimelen, aan het eind van een frase komt ze regelmatig in ademnood. In die omstandigheden is "Tutte nel cor" een voorspelbare misser. De aria valt volledig plat wegens gebrek aan dramatische expressie. Gelukkig heeft Ivo van Hove dé oplossing. Hij laat haar wat met stoelen smijten, zodat we toch door hebben dat Elettra kwaad is.

Idomeneo is duidelijk héél kwaad tijdens "Fuor del mar", want hier vliegen hele rijen stoelen in het rond. Maar Gregory Kunde heeft dat eigenlijk niet nodig. Naar mijn smaak heeft hij de ideale stem voor Idomeneo. Hij klinkt robuust, heeft voldoende gewicht, een donker timbre en een ongelooflijk sterke hoogte waarmee hij letterlijk de goden uitdaagt. Hij mist enkel nog wat flexibiliteit voor sommige loopjes, maar zijn "Fuor del mar" was met voorsprong hét moment van de avond (ten minste van de twee bedrijven die ik heb kunnen uitzitten).

Ik wil daarmee geen afbreuk doen aan de mooie Ilia van Sophie Karthäuser. Vooral "Se il padre perdei" was een voorbeeld van zuivere Mozartlijnen, en hoe je vreugde kan uitdrukken zonder idiote regie-ideetjes nodig te hebben. Ook Malena Ernman is een degelijke Idamante. We kennen haar travestie-kunsten natuurlijk van haar twee Nero-vertolkingen in de Munt. Ik heb de indruk dat haar stem nog iets donkerder geworden is, waardoor ze nog wat androgyner klinkt.

Publicatie: vrijdag 19 maart 2010 @ 7:59
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen