ti guarda dal Grande Inquisitor

De Nederlandse Opera 2010-2011

De Nederlandse Opera heeft haar nieuw seizoen aangekondigd. Het valt op dat er slechts één klassieke Italiaanse opera op het programma staat, maar wel verrassend veel Franse opera.

FotoDie Italiaanse klassieker is Mozarts Don Giovanni, de herneming van de productie van Jossi Wieler en Sergio Morabito. Alexander Marco-Buhrmester zingt de titelrol.

De seizoensopener is de eerste Franse opera. Les vêpres siciliennes is een van de Verdi-rariteiten. Christof Loy doet de regie en Paolo Carignani dirigeert. De zangers zijn Emily Magee (Hélène), Burkhard Fritz (Henri), Alexander Marco-Buhrmester (Montfort) en Balint Szabo (Procida). Marc Minkowski dirigeert Gounods Roméo et Juliette in een productie van Olivier Py. Het liefdeskoppel wordt vertolkt door Lyubov Petrova en Ismael Jordi. De laatste Franse opera is Platée met René Jacobs als dirigent en het duo Nigel Lowery-Amir Hosseinpour als regisseur. Colin Lee zingt de titelrol. Deze voorstelling gaat door in de Stadsschouwburg.

Het Duitse repertoire omvat drie grote opera's. Die Soldaten van Zimmermann is ook een rariteit. Hartmut Haenchen dirigeert en Willy Decker regisseert. Bij de zangers zien we namen als Frode Olsen, Claudia Barainsky en Michael Kraus. Fidelio zal te zien zijn in een productie van Robert Carsen, met Nadja Michael als Leonore. Michael König en Christopher Ventris zullen Florestan zingen. Voor Strauss' Der Rosenkavalier hebben ze een sterbezetting verzamelt. Sir Simon Rattle dirigeert het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Magdalena Kozena zingt - uiteraard - de titelrol. Anne Schwanewilms zal te horen zijn als de Marschallin. Verder treden Kurt Rydl (Baron Ochs), Olaf Bär (Faninal) en Sally Matthews (Sophie) op. De regie - "naar een concept van Willy Decker" - is van Brigitte Fassbaender.

Het slavische repertoire is vertegenwoordigd met twee opera's. Richard Jones regisseert Het sluwe vosje. Rosemary Joshua zingt het vosje, Natascha Petrinsky is de Vos en de boswachter zal vertolkt worden door Dale Duesing. Het seizoen wordt afgesloten met Yevgenij Onegin. Het is tevens de productie waarbij het Concertgebouworkest in de orkestbak zit onder leiding van Mariss Jansons. Stefan Herheim doet de regie. Bo Skovhus is Onegin en Krassimira Stoyanova zingt Tatjana.

Verder is er nog een voorstellingenreeks van Billy Budd in een regie van Richard Jones en met John Mark Ainsley als Captain Vere en Jacques Imbrailo als Billy Budd. Tenslotte zijn er ook twee hedendaagse opera's. Reinbert de Leeuw dirigeert Legende van Peter-Jan Wagemans. Dionysos van Wolfgang Rihm zal opgevoerd worden in de Westergasfabriek met Ingo Metzmacher als dirigent en in een regie van Pierre Audi.

Publicatie: donderdag 25 februari 2010 @ 20:33
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen