ti guarda dal Grande Inquisitor

Dietrich Henschel in de Munt

Twee weken geleden brachten Dietrich Henschel en Fritz Schwinghammer een liedrecital in Parijs met onder andere Schwanengesang op het programma. Vandaag stonden ze in de Munt met enkel Schuberts liedcyclus, maar wel ingekleed in een "concept".

Dietrich Henschel voegt na bijna elk lied een stuk Franse tekst in uit "Pedro Páramo", een roman van de Mexicaanse schrijver Juan Rulfo. Vooral tijdens de Rellstab-liederen kregen we zo een grote hap Franse tekst te verwerken. Of die teksten enig uitstaans hebben met Schwanengesang zullen we maar moeten geloven. Ze zijn blijkbaar weer niet belangrijk genoeg om ze af te drukken in het programmaboekje, noch die van de liederen trouwens. Deze keer heeft de Munt het excuus bedacht dat dit op vraag van de vertolkers was...

Behalve deze Franse teksten, hebben Dietrich Henschel en een zekere Clara Pons nog een bijkomend concept bedacht door videobeelden te projecteren op het brandgordijn. Het getuigt ongetwijfeld van een ver doorgedreven tekstanalyse om wuivend riet in een beekje te bedenken bij Liebesbotschaft of een onstuimige zee met een vissersboot voor Das Fischermädchen. Sommige beelden zijn met een handcamera gefilmd... van al dat onstabiel geschud zou een mens haast zeeziek worden.

Binnen het concept past ook nog wat acteerwerk van Henschel en dat is af en toe best te genieten als hij Kriegers Ahnung liggend op de grond zingt, of Abschied terwijl hij door de zaal wandelt, of als hij Der Atlas met de rug naar het publiek begint. Maar het sterkste beeld vond ik Der Doppelgänger. Voor een keer geen storende video maar een volledig donker podium en enkel één spot op Henschels gezicht en bovenlijf. Het kan soms zó simpel zijn.

Op vocaal vlak vond ik hem in betere doen dan in Parijs. Zijn lage noten klinken wel niet echt door en in Aufenthalt glijdt hij soms naar de noten. Maar in het algemeen klonk zijn stem ronder en homogener met minder geroep en geblaf.

Publicatie: zondag 21 februari 2010 @ 22:33
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen