ti guarda dal Grande Inquisitor

Dietrich Henschel in de Munt

Twee weken geleden brachten Dietrich Henschel en Fritz Schwinghammer een liedrecital in Parijs met onder andere Schwanengesang op het programma. Vandaag stonden ze in de Munt met enkel Schuberts liedcyclus, maar wel ingekleed in een "concept".

Dietrich Henschel voegt na bijna elk lied een stuk Franse tekst in uit "Pedro Páramo", een roman van de Mexicaanse schrijver Juan Rulfo. Vooral tijdens de Rellstab-liederen kregen we zo een grote hap Franse tekst te verwerken. Of die teksten enig uitstaans hebben met Schwanengesang zullen we maar moeten geloven. Ze zijn blijkbaar weer niet belangrijk genoeg om ze af te drukken in het programmaboekje, noch die van de liederen trouwens. Deze keer heeft de Munt het excuus bedacht dat dit op vraag van de vertolkers was...

Behalve deze Franse teksten, hebben Dietrich Henschel en een zekere Clara Pons nog een bijkomend concept bedacht door videobeelden te projecteren op het brandgordijn. Het getuigt ongetwijfeld van een ver doorgedreven tekstanalyse om wuivend riet in een beekje te bedenken bij Liebesbotschaft of een onstuimige zee met een vissersboot voor Das Fischermädchen. Sommige beelden zijn met een handcamera gefilmd... van al dat onstabiel geschud zou een mens haast zeeziek worden.

Binnen het concept past ook nog wat acteerwerk van Henschel en dat is af en toe best te genieten als hij Kriegers Ahnung liggend op de grond zingt, of Abschied terwijl hij door de zaal wandelt, of als hij Der Atlas met de rug naar het publiek begint. Maar het sterkste beeld vond ik Der Doppelgänger. Voor een keer geen storende video maar een volledig donker podium en enkel één spot op Henschels gezicht en bovenlijf. Het kan soms zó simpel zijn.

Op vocaal vlak vond ik hem in betere doen dan in Parijs. Zijn lage noten klinken wel niet echt door en in Aufenthalt glijdt hij soms naar de noten. Maar in het algemeen klonk zijn stem ronder en homogener met minder geroep en geblaf.

Publicatie: zondag 21 februari 2010 @ 22:33
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen