ti guarda dal Grande Inquisitor

Ruhr 2010

In 2010 is heel het Ruhrgebied culturele hoofdstad. Dit weekend werd RUHR.2010 officieel geopend.

Foto
© Ruhr.2010 (Christoph Kniel)

Er zijn uiteraard verschillende evenementen, gespreid over het hele jaar, met tentoonstellingen, theater, dans en muziek... die vaak hun inspiratie vinden in het industrieel erfgoed van die regio. Een van de projecten is het Henze-Projekt. Aan Hans Werner Henze werd de opdracht gegeven een opera te componeren Gisela oder: Die merk- und denkwürdigen Wege des Glücks. Daarenboven dienen Henzes Boulevard Solitude en Puccini's Manon Lescaut als inspiratie voor de internet-opera Die Affäre Manon.

In het Ruhrgebied liggen uiteraard ook de operahuizen van Essen, Duisburg en Dortmund... die waarschijnlijk ook wel deze of gene operaproductie aan het Ruhr.2010-label zullen koppelen. De concertzalen, zoals het Konzerthaus Dortmund en de Philharmonie Essen, zullen ook het podium bieden voor verschillende concerten.

En dan zijn er ook nog de festivals van het Ruhrgebied.

Een daarvan is het Klavierfestival Ruhr dat van 8 mei tot 23 juli zich vooral concentreert op het piano-repertoire, maar er zijn ook altijd een aantal liedrecitals. Het traditionele liedweekend in Schloss Herten staat dit jaar in het teken van de jarige Schumann en Mahler. Op 3 juni treden Eva Vogel en Matthias Wierig op; op 4 juni is het de beurt aan Johannes Effertz-Wolff en Juliane Ruf. Daarnaast zijn er nog recitals met András Schiff en Juliane Banse op 29 mei, en met Jullius Drake en Ian Bostridge op 6 juni (ook in het kader van het Henze-Projekt).

Het muziekfestival Klangvokal loopt van 11 mei tot 10 juni. Op 13 mei dirigeert Sir John Eliot Gardiner Bachs Hohe Messe. Op 4 juni zingt Edita Gruberova de titelrol in Lucrezia Borgia. Karina Gauvin geeft een barokconcert met aria's van Handel en Porpora op 7 juni. Het festival wordt afgesloten op 10 juni met een Wagnerconcert, met o.a. het eerste bedrijf van Die Walküre met Angela Denoke, Stig Andersen en Stephan Klemm.

In het najaar - van 20 augustus tot 10 oktober - vindt de Ruhrtriennale plaats. Het is het tweede jaar van intendant Willy Decker. Op de Ruhrtriennale zal o.a. die nieuwe opera van Henze gecreëerd worden op 25 september in een regie van Pierre Audi.

Het Ruhrgebied ligt op amper 2 uur rijden van Brussel... maar vermijd wel 18 juli. Op die datum wordt de A40 - de Ruhrsnelweg langs Essen, Bochum en Dortmund - afgesloten voor een cultuurfeest onder het motto "Still-Leben Ruhrschnellweg".

Publicatie: zondag 10 januari 2010 @ 15:37
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen