ti guarda dal Grande Inquisitor

Ruhr 2010

In 2010 is heel het Ruhrgebied culturele hoofdstad. Dit weekend werd RUHR.2010 officieel geopend.

Foto
© Ruhr.2010 (Christoph Kniel)

Er zijn uiteraard verschillende evenementen, gespreid over het hele jaar, met tentoonstellingen, theater, dans en muziek... die vaak hun inspiratie vinden in het industrieel erfgoed van die regio. Een van de projecten is het Henze-Projekt. Aan Hans Werner Henze werd de opdracht gegeven een opera te componeren Gisela oder: Die merk- und denkwürdigen Wege des Glücks. Daarenboven dienen Henzes Boulevard Solitude en Puccini's Manon Lescaut als inspiratie voor de internet-opera Die Affäre Manon.

In het Ruhrgebied liggen uiteraard ook de operahuizen van Essen, Duisburg en Dortmund... die waarschijnlijk ook wel deze of gene operaproductie aan het Ruhr.2010-label zullen koppelen. De concertzalen, zoals het Konzerthaus Dortmund en de Philharmonie Essen, zullen ook het podium bieden voor verschillende concerten.

En dan zijn er ook nog de festivals van het Ruhrgebied.

Een daarvan is het Klavierfestival Ruhr dat van 8 mei tot 23 juli zich vooral concentreert op het piano-repertoire, maar er zijn ook altijd een aantal liedrecitals. Het traditionele liedweekend in Schloss Herten staat dit jaar in het teken van de jarige Schumann en Mahler. Op 3 juni treden Eva Vogel en Matthias Wierig op; op 4 juni is het de beurt aan Johannes Effertz-Wolff en Juliane Ruf. Daarnaast zijn er nog recitals met András Schiff en Juliane Banse op 29 mei, en met Jullius Drake en Ian Bostridge op 6 juni (ook in het kader van het Henze-Projekt).

Het muziekfestival Klangvokal loopt van 11 mei tot 10 juni. Op 13 mei dirigeert Sir John Eliot Gardiner Bachs Hohe Messe. Op 4 juni zingt Edita Gruberova de titelrol in Lucrezia Borgia. Karina Gauvin geeft een barokconcert met aria's van Handel en Porpora op 7 juni. Het festival wordt afgesloten op 10 juni met een Wagnerconcert, met o.a. het eerste bedrijf van Die Walküre met Angela Denoke, Stig Andersen en Stephan Klemm.

In het najaar - van 20 augustus tot 10 oktober - vindt de Ruhrtriennale plaats. Het is het tweede jaar van intendant Willy Decker. Op de Ruhrtriennale zal o.a. die nieuwe opera van Henze gecreëerd worden op 25 september in een regie van Pierre Audi.

Het Ruhrgebied ligt op amper 2 uur rijden van Brussel... maar vermijd wel 18 juli. Op die datum wordt de A40 - de Ruhrsnelweg langs Essen, Bochum en Dortmund - afgesloten voor een cultuurfeest onder het motto "Still-Leben Ruhrschnellweg".

Publicatie: zondag 10 januari 2010 @ 15:37
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen