ti guarda dal Grande Inquisitor

Giulio Cesare in de Munt (2/2)

De eerste bezetting van Giulio Cesare in Egitto in de Munt werd verkocht als de contratenor-versie. Na de vocaal ramzalige altversie was ik benieuwd of deze bezetting beter zou scoren. René Jacobs was nog altijd ziek en dus mocht Piers Maxim weer het Freiburger Barockorchester dirigeren.

Foto

Ik kon me moeilijk iets anders voorstellen, maar de eerste bezetting is op alle vlak een serieuze verbetering. Van in het begin was er spanning en hing er sfeer in de zaal van de Munt. De Sesto, Anna Bonitatibus, werd ook nog wel aangekondigd als zijnde ziek maar ze zong toch en ik heb niet echt veel van die ziekte gemerkt. Ze heeft een karaktervolle stem en met haar vertolking van "Cara speme, questo core" zorgde zij voor het meest ontroerende moment van de hele avond... ondanks het feit dat Giulio Cesare bol staat van de potentiële zakdoekmomenten.

Zoals bekend, ben ik geen grote fan van contratenors, maar Lawrence Zazzo zong toch een heel overtuigende Giulio Cesare. Vanaf zijn eerste aria "Presti ormai l'egizia terra" trekt hij de aandacht en houdt die ook vast. Twee van zijn aria's worden daarenboven indrukwekkend ondersteund vanuit de regie. Maar daarvoor moet ik even uitweiden over de enscenering.

Het is een typsiche enscenering van Karl-Ernst & Ursel Herrmann in een (te) wit decor dat nauwelijks ingekleurd wordt. Witte sanseveria-achtige tongen staan over de volledige breedte van het podium in verschillende rijen opgesteld en moeten het wuivend Egyptisch riet voorstellen. Tussen dat "riet" kan verstoppertje gespeeld worden. Het riet kan ook de gedaante van golven aannemen waarop een bootje kan varen. Typische Hermannen-attributen zoals pluimen, parasols, pijlen en uitvergrote objecten - boven het podium draait bijvoorbeeld een ventilator met drie gigantische adelaarsveren traag rond - zorgen voor wat kleur.

Sommige scènes lijken a priori wat belachelijk, maar ze blijken toch zin te hebben. Zo is er de scène in het eerste bedrijf waarbij Tolomeo een bokswedstrijdje voorbereid tegen een zandzak, maar ondanks al die stoerdoenerij krimpt hij toch van angst in elkaar bij het minste zuchtje van Giulio Cesare. Het lijkt ver gezocht, maar het is een aanloop om te verklaren hoe het mogelijk is dat hij later het onderspit moet delven tegen Sesto... die hier nog als een snotneus letterlijk aan de rokken van zijn moeder Cornelia hangt en dan later in het veel te grote harnas van zijn vermoorde vader Pompejus wraak wil gaan nemen.

Maar terug naar die twee aria's van Giulio Cesare. "Va tacito e nascosto" in het eerste en "Se in fiorito ameno prato" in het tweede bedrijf worden begeleid door respectievelijk hoorns en violen. In de enscenering van deze aria's staan de obligate instrumentisten mee op de scène. In het geval van "Va tacito e nascosto" ontstaat hierdoor een directe dialoog tussen Zazzo en de hoornisten. Nog mooier is het effect van de violen in "Se in fiorito ameno prato" als de violisten vogels nabootsen en zich telkens opnieuw verbergen tussen het riet als Giulio Cesare te dicht bij komt.

Nog meer muzikanten staan op het podium tijdens "V'adoro pupille" van Cleopatra. Danielle de Niese werd tot ster gebombardeerd toen ze een paar jaar geleden Cleopatra zong in de Bollywood-enscenering van McVicar in Glyndebourne, een productie die ook beschikbaar is op DVD. In deze Munt-enscenering kan ze echter veel minder wegsteken, waardoor haar Cleopatra slechts gedeeltelijk geslaagd is. De uitbundige aria's doet ze fantastisch. De manier waarop ze bijvoorbeeld "Tutto può donna vezzosa" de zaal inslingert, is heel opwindend. Ook haar jubelaria "Da tempeste il legno infranto" deed mijn bloed sneller stromen. Maar het probleem is zo ongeveer alles wat daartussen komt. "V'adoro pupille" klinkt ruw en onafgewerkt. "Se pietà di me non senti" zingt ze bijna volledig zonder vibrato waardoor elke onzuiverheid des te meer opvalt. "Piangerò la sorte mia" is zo ongeveer de bekendste aria uit de hele opera en zou ook een van de meest aangrijpende kunnen zijn. Maar Danielle de Niese beschikt nog niet over de mogelijkheden om die emotie over te brengen. Als deze aria gezongen wordt door iemand als Christine Schäfer of Magdalena Kozena, dan ben je na drie maten al murw. Bij de Niese voelde ik totaal niets...

Bij Christianne Stotijn is het eerder omgekeerd. Zij liet weinig dynamiek horen. Die mezza-voce-benadering past perfect om de treurende weduwe Cornelia te portretteren. Haar eerste aria "Priva son d'ogni conforto" is bijvoorbeeld heel mooi gezongen, zelfs met een pleiade aan subtiele trillers. Maar als ze later het hoofd moet bieden aan Achilles en Tolomeo, dan verwacht ik iets meer vuur. Ze acteerde die woede wel, maar er was niets van te horen.

De twee bezettingen die de Munt hier samengebracht heeft, bewijzen nog maar eens dat het in opera in de eerste plaats om de zangers gaat... en dat al de rest eigenlijk bijkomstig is.

Publicatie: vrijdag 1 februari 2008 @ 18:14
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Koningin Elisabethzaal 2018-2019

Het programmaboek van het Antwerp Symphony Orchestra in de Koningin Elisabethzaal viel deze week in mijn bus. Volgend seizoen zijn er ook een aantal vocale concerten, van het openingsgala met Angela Gheorghiu tot het eerste bedrijf van Die Walküre onder leiding van Edo de Waart.

Toekomstmuziek, 17-3-2018 17:47
0 opmerkingen

De Munt 2018-2019

De Munt heeft vandaag het seizoen 2018-2019 aangekondigd. Er zijn twee voorstellingen die eruit springen die al niet meer sinds mensenheugenis in Brussel te horen waren. Met Robert le diable brengt de Munt weer een Meyerbeer, spijtig genoeg enkel concertant. En La Gioconda krijgt een nieuwe productie van Olivier Py en een dubbele bezetting.

Toekomstmuziek, 15-3-2018 17:46
2 opmerkingen

Die Walküre in Düsseldorf

Met Die Walküre is de Düsseldorfse Ring aan zijn tweede deel aangekomen... het is een voorstelling die niet helemaal overtuigt.

Opera, 12-3-2018 21:36
6 opmerkingen

Bogdan Baciu in Düsseldorf

Gisteren was ik in Düsseldorf voor de nieuwe productie van Die Walküre (waarover later meer), maar op de middag was er weer een liedrecital met één van de zangers uit het ensemble. De Roemeense bariton Bogdan Baciu zong twee liedcycli van Schumann, met Stephen Harrison aan de piano.

Liedrecital, 12-3-2018 16:49
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Flagey

Deze week ging het Klarafestival van start. De blikvanger in hun programmatie was voor mij de concertante versie van Pelléas et Mélisande... of eigenlijk Impressions de Pelléas, de bewerking van ene Marius Constant.

Opera, 10-3-2018 22:57
2 opmerkingen

Cavalleria rusticana in de Munt

Ik kon niet aan de verleiding weerstaan om een tweede keer naar Cav-Pag in de Munt te gaan, niet in het minst om ook de eerste bezetting van Cavalleria rusticana te horen met een magistrale Eva-Maria Westbroek.

Opera, 10-3-2018 8:56
1 opmerking

Cavalleria rusticana en Pagliacci in de Munt

Het is van 2002 geleden dat de Munt het tweeluik Cavalleria rusticana en Pagliacci opgevoerd heeft (toen weliswaar in het Koninklijk Circus). Maar met de mooie enscenering van Damiano Michieletto en het zinderende orkest onder leiding van Evelino Pidò bewijzen ze dat er toch nog plaats is in de Munt voor het populaire volbloed-Italiaans operarepertoire.

Opera, 8-3-2018 18:53
4 opmerkingen

Le domino noir in Luik

Ware het niet voor "De stomme van Portici" of Auber zou samen met Boeildieu, Adam en Hérold in de (opera)geschiedenis verdwenen zijn. Naast de allereerste grand-opéra schreef hij echter ook meer dan vijftig opéras-comique waarvan Le domino noir de meest succesvolle is... tenminste in de 19de eeuw.

Opera, 28-2-2018 17:33
1 opmerking

Benjamin Appl in het Paleis der Academiën

Oorspronkelijk zouden Benjamin Appl en James Baillieu hun liedrecital in het Brussels Conservatorium geven. Maar de staat van de zaal is ondertussen zodanig dat zelfs de artiesten beginnen te klagen en dus werd uitgeweken naar het Paleis der Academiën.

Liedrecital, 24-2-2018 22:40
0 opmerkingen

Maart 2018

Maart is de maand van het klara-festival, waar onder andere een concertante Pelléas et Mélisande in pianoversie op het programma staat. De Munt brengt het bekendste operatweeluik Cav-Pag en Opera Vlaanderen herneemt de Gürbaca-productie van Parsifal.

Toekomstmuziek, 24-2-2018 9:29
0 opmerkingen