ti guarda dal Grande Inquisitor

Schubertiade, deel 2

Na het opwarmertje de dag ervoor, kregen we op vrijdag 30 augustus dan het geplande recital van Thomas Quasthoff en Justus Zeyen.

Het eerste deel van het programma bestond uit Schubertliederen op hoofdzakelijk teksten van Goethe. Toen Thomas Quasthoff vier jaar geleden zijn debuut maakte op de Schubertiade zong hij dezelfde liederen en in vergelijking met toen is zijn interpretatie van bv. Prometheus nog indrukwekkender geworden. Ik kan niemand bedenken die de woede, het sarcasme en de minachting voor de goden op een aangrijpender manier kan vertolken dan hij...

Het tweede deel was "nieuw" met hoofdzakelijk het ijzeren repertoire voor wat de Strauss-liederen betrof met bijvoorbeeld Zueignung en Morgen. Hij besloot met een aantal Mörike-Lieder van Hugo Wolf met o.a. Storchenbotschaft waarin hij zich helemaal kon uitleven. De reactie van het publiek was vergelijkbaar met de avond ervoor, alleen krijg hij er nu ook een staande ovatie bij...

Zaterdagavond mocht Angelika Kirchschlager haar tweede recital geven, deze keer met Julius Drake aan de piano. Het had een duo-recital moeten worden met Simon Keenlyside; maar aangezien hij zich ziek gemeld had, klaarde ze de klus alleen...

Na het schitterende recital op woensdag waren de verwachtingen hoog gespannen... misschien een beetje té hoog, want tijdens het eerste deel sprong bij mij de vonk niet echt over, alhoewel er niets aan te merken viel op haar uitvoering van een aantal Schubert- en Brahmsliederen of Wolfs Mignon-Lieder. Na de pauze begon ze met Schumanns versie van de Mignon-Lieder en hoewel die volgens mij niet kunnen tippen aan de versies van Schubert of Wolf keerde met het laatste Lied Kennst du das Land het gevoel van het eerste recital terug. Daarna liet ze me niet meer los met een aantal Mörike-Lieder en een selectie uit het Italienisches Liederbuch.

Zoals eerder aangekondigd was Ian Bostridge ook geveld door een verkoudheid en werd hij vervangen door Thomas Quasthoff en Justus Zeyen... hun derde recital in vier dagen tijd. Deze keer brachten ze Schwanengesang en Brahms' Vier ernste Gesänge met tussenin nog vier Schubertliederen, waaronder Der Tod und das Mädchen waarin hij zijn basregister 100 % aanwendde om "der Tod" te karakteriseren.

Vorig jaar had hij op de Schubertiade ook al een onvergetelijke Schwanengesang gezongen. In vergelijking daarmee was die van dit jaar bijna experimenteel te noemen, met veel meer dynamiek... vooral in de Rellstab-liederen. Maar het waren toch de Heine-liederen die de meeste emoties losweekten. Der Atlas is hem op het lijf geschreven en bij de diminuendo die hij op het einde uit zijn mouw schudt, zie je Atlas letterlijk bezwijken onder "die ganze Welt der Schmerzen". Ook zijn Doppelgänger is ongeëvenaard die hij - net als verleden jaar - heel, maar dan ook heel, piano inzette om dat dan heel langzaam op te bouwen tot hij zijn evenbeeld herkent. De aansluitende Taubenpost leek te kort om de intensiteit van de eerder opgeroepen emoties te verwerken...

En weer een staande ovatie na de bisnummers; hij was trouwens de enige zanger tijdens de Schubertiade die erin slaagde om dit van het publiek gedaan te krijgen.

Tijdens de Schubertiade programmeren ze altijd een paar namiddagconcerten om meerdere - meestal jongere - zangers op het podium te brengen. Dit geeft dan meestal aanleiding tot een programma met een aantal van Schuberts meerstemmige liederen. Op maandag 2 september was er zo'n concert met vier jonge zangers die begeleid werden door Wolfram Rieger. Alleen werden de kwartetten, duetten en terzetten afgewisseld met groepjes van drie-vier liederen waarin elk van de zangers zich individueel konden profileren.

De bariton Florian Boesch zong drie Schubertliederen op Italiaanse teksten (D.902). Zijn stem is nog een beetje ruw, maar heeft wel voldoende karakter en individualiteit om te boeien.

Stella Doufexis was een van de redenen waarom ik dit concert wilde horen en was benieuwd hoe ze geëvolueerd was sinds haar recital in deSingel een paar jaar geleden. Ze zong de Mignon-Lieder van Schubert met een absoluut aangrijpende Nur wer die Sehnsucht kennt.

De tenor Marc Ullmann had een paar dagen eerder al ingesprongen ter vervanging van de eerste helft van het Bonney-recital... en in dit concert bevestigde hij enkel de belabberde indruk die hij toen gemaakt heeft.

En om te eindigen was er de sopraan Genia Kühmeier. Ze zong o.a. een "degelijke" Nacht und Träume en Die junge Nonne, alhoewel ze daarmee niet dezelfde intensiteit opriep als Angelika Kirchschlager een week eerder.

Bij de meerstemmige liederen viel vooral - het mij onbekende - Ein altschottische Ballade op, alhoewel het dezelfde tekst is als het beter bekende Edward van Carl Loewe... alleen heeft Schubert er een duet van gemaakt tussen Edward (gezongen door Florian Boesch) en zijn moeder (Stella Doufexis).

Publicatie: maandag 9 september 2002 @ 23:45
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen