ti guarda dal Grande Inquisitor

Concours International de Chant de Verviers

Vorige week vond het tweejaarlijkse zangconcours van Verviers plaats, met op zaterdag de finale. In tegenstelling tot de Koningin Elisabethwedstrijd is dit een "zuiver" opera-concours, de deelnemers worden niet verondersteld om liederen of oratorium te (kunnen) zingen. Om dit opera-aspect in de verf te zetten, moeten ze tijdens de halve finale bijvoorbeeld hun aria's in passend kostuum - en geschminkt - uitvoeren. De jury bestaat ook enkel uit (artistieke) directeurs van operahuizen, onder het voorzitterschap van Pierre Médecin.

Negen kandidaten hadden de finale bereikt... vooral Aziaten en Roemenen. In de finale zongen ze elke twee aria's, één voor en één na de pauze. Dit lijkt me wel niet de meest ideale methode omdat een zanger zo nooit echt opgewarmd geraakt. Het is ook wat weinig om een zanger goed te kunnen beoordelen... maar de jury heeft hen natuurlijk ook al tijdens de voorrondes en de halve finale gehoord. Ze werden begeleid door het Orchestre Philharmonique de Liège onder leiding van Jean-Pierre Haeck.

Bon Gang Gu - Zuid-Korea, 29 jaar
Hai gia vinta la causa (Le nozze di Figaro), Ah per sempre io ti perdei (I puritani)
Hij was de oudste deelnemer maar in beide aria's vielen vooral zijn technische beperkingen op. Hij heeft ook een nogal irritant geluid, dat me snel ging vervelen.

Léah Gordon - Canada, 24 jaar
Ach, ich fühl's (Die Zauberflöte), Depuis le jour (Louise)
Deze Canadese sopraan heeft de minste indruk op mij gemaakt. Ze heeft een heel zwakke techniek, ze zingt alles hoog zonder dat ze haar noten goed lijkt te steunen. Haar twee aria's zijn zeker niet de gemakkelijkste om zomaar even "koud" te zingen, maar ze weet wel waar de aria's over gaan en kan dat redelijk goed communiceren... zij het in erbarmelijk Duits en Frans.

Cristina Radu - Roemenië, 26 jaar
Il est doux, il est bon (Hérodiade), Stridono lassù (Pagliacci)
Zij is een iets interessantere zangeres. Toen ze opkwam moest ik meteen aan Ana Camelia Stefanescu denken... ze heeft een gelijkaardige rijzige gestalte en scherpe gelaatstrekken. Ze is een middelmatig goede zangers. Haar keuze van Nedda's aria leek me echter niet gepast voor haar stem.

Roxana Constantinescu - Roemenië, 25 jaar
Va, laisse couler mes larmes (Werther), Parto, parto (La clemenza di Tito)
Haar aria van Charlotte was nogal kort. Maar zelfs in dat korte stukje was het al duidelijk wat voor een mooie, expressieve stem ze heeft. De aria van Sesto is een stuk langer. En daarin schittert ze, ook mooi geïnterpreteerd met veel afwisselende, en ter zake doende, emoties.

Sung Won Jin - Zuid-Korea, 28 jaar
Una furtiva lagrima (L'elisir d'amore), Salut demeure chaste et pure (Faust)
Hij is de enige tenor in het gezelschap. Hij kwam heel zenuwachtig over, maar heeft wel een mooie stem. Zijn Italiaanse en zelfs zijn Franse uitspraak zijn verbazend goed. Maar scenisch is hij niet de meest opwindende figuur.

Magdalena Brumar - Roemenië, 26 jaar
Quando m'en vo (La bohème), Prendi, per me sei libero (L'elisir d'amore)
Deze sopraan was de opmerkelijkste verschijning... in een mooie witte jurk en met veel hoog opgestoken haar. Ik vond haar een doorsnee-sopraan, die interpretatief nog wat zwak was en in de Donizetti-aria ook technische steken liet vallen.

Tae Joong Yang - Zuid-Korea, 28 jaar
Per me giunto (Don Carlo), Largo al factotum (Il barbiere di Siviglia)
Dit is een bariton met een ongelooflijk mooie stem en timbre. In het begin van Rodrigo's aria had hij nog wat intonatieproblemen, maar heel die scène was lang genoeg om dat op orde te krijgen. Ik had wel niet de indruk dat hij aan het sterven was, de beide delen van de scène bleven nogal binnen hetzelfde emotionele spectrum. Voor Figaro's aria gold dat niet meer. Hiervoor haalt hij alles uit de kast wat hij kan, inclusief een paar perfect geplaatste falsetto-tonen. Hij was de meest complete zanger van de finale.

Mayuko Yasuda - Japan, 24 jaar
Spiel' ich die Unschuld vom Lande (Die Fledermaus), Son vergin vezzosa (I puritani)
Deze Japanse sopraan is een ramp op het vlak van uitspraak - haar Adèle was een Japanisches Stubenmädchen zonder enige Weense invloed - en techniek. De manier waarop ze de Belliniaanse coloraturen zong, werkten zelfs op de lachspieren. Maar ze heeft blijkbaar wel de tekst (of een vertaling) goed bestudeerd, want ze weet wel wanneer ze moet lachen, wanneer ze moet knipogen of wanneer en hoe ze met haar armen moet bewegen.

Iva Danova - Bulgarije, 24 jaar
Una voce poco fa (Il barbiere di Siviglia), Nobles seigneurs, salut (Les Huguenots)
Net zoals de Koreaanse bariton, heeft ook zijn een prachtige, ronde stem (bij momenten deed ze me aan Zara Dolukhanova denken). En ook op dramatisch vlak kon ze me overtuigen.

Voor dit concours worden drie prijzen toegekend. Ik zou de eerste drie prijzen toegekend hebben aan:

In tegenstelling tot de Elisabethwedstrijd, worden de zes andere finalisten ook geklasseerd... wat soms voor pijnlijke momenten zorgde aangezien ze "onderaan" begonnen met het afroepen van de namen. De jury koos voor de drie winnaars:

En de zes andere finalisten eindigden als volgt:

Ik was wel verrast over de lage klassering van Iva Danova... of zou mijn voorkeur voor mezzo's boven sopranen hier te veel doorwegen ?

Publicatie: zondag 18 september 2005 @ 22:30
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

La favorite in Luik

Donizetti's La favorite behoort niet echt tot het ijzeren repertoire. Maar na de voorstelling bij het Beierse operafestival is het wel uitzonderlijk om in hetzelfde jaar een tweede productie mee te maken. Maar net zoals de Münchense liet ook de Luikse productie te wensen over.

Opera, 23-11-2017 21:52
0 opmerkingen

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen