ti guarda dal Grande Inquisitor

Opéra(s) de Paris 2005-2006

Afgelopen week maakten zowel de Opéra National de Paris, het Théâtre du Châtelet als het Théâtre des Champs-Elysées hun nieuw seizoen bekend.

Het seizoen 2005-2006 is het eerste "eigen" seizoen van Gerard Mortier in de Opéra de Paris en het was daarom uitkijken of en hoe hij tegen de Parijse schenen zou stampen of niet. Maar op het eerste zicht ziet het er allemaal nogal braaf uit. En, ongelooflijk maar waar, als notoire Puccini-hater heeft hij toch moeten zwichten en heeft hij zowaar twee (2!) opera's van Puccini geprogrammeerd... La Bohème (met een dubbele bezetting, waarvan één met Rolando Villazon als Rodolfo) en Madama Butterfly. Hij blijkt toch voldoende economische realiteitszin te hebben om te beseffen dat hij dergelijke opera's (net zoals een reeks voorstellingen van L'Elisir d'amore, een nieuwe productie van Laurent Pelly met ook een dubbele bezetting) nodig heeft om geld in het laatje te brengen.

Dat geld zal nodig zijn om "publiekstrekkers" als Cardillac van Hindemith, De neus van Shostakovitch of een wereldcreatie van Kaija Saariaho, Adriana Mater, te bekostigen. Voor de laatste twee ga ik zeker niet speciaal naar Parijs. Maar Cardillac is misschien wel interessant. Ik ken het werk totaal niet, maar de bezetting ziet er op zijn minst wel aantrekkelijk uit met Alan Held, Angela Denoke, Christopher Ventris en Charles Workman.

Als Verdi-fanaat ben ik uiteraard zeer opgetogen dat er - net zoals in Amsterdam - ook een Simon Boccanegra komt in Parijs. Het operadebuut van Johan Simons valt natuurlijk af te wachten, maar Carlos Alvarez in de titelrol vind ik al reden genoeg om naar Parijs te gaan. En Andrzej Dobber (de Amsterdamse Boccanegra) gaat in Parijs Rigoletto zingen, met Laura Claycomb als Gilda...

Foto

Mozart mag volgend jaar uiteraard niet ontbreken. De drie Da Ponte-opera's worden alledrie opgevoerd in het Palais Garnier. Op zich is dat natuurlijk lovenswaardig... maar het zou pas boeiend zijn als er op een of andere manier een eenheid in die drie opera's gebracht zou worden. Nu lijkt het op een samenraapsel van regisseurs en zangers, maar van geen enkele bezetting gaat mijn hart sneller kloppen. De uit Salzburg geïmporteerde Le Nozze di Figaro van Marthaler zal ongetwijfeld wel voor de nodige opschudding zorgen. Sommigen willen misschien Peter Mattei eens terughoren als Don Giovanni of de Graaf. En aangezien Christine Schäfer voor mij weinig mis kan doen, ben ik wel geïnteresseerd in haar Donna Anna of Cherubino. Maar ik kan me niet voorstellen dat er iemand zit te wachten om Mireille Delunsch als Donna Elvira te horen, of Christiane Oelze als de Contessa i.p.v. als Susanna.

In de Garnier staan nog twee andere opera's op het programma, allebei met Marc Minkowski en Les Musiciens du Louvre. In de eerste plaats de kikkeropera Platée van Rameau en Laurent Pelly, de productie die ooit ook nog in Antwerpen te zien was. De titelrol is dubbel bezet met Paul Agnew en Jean-Paul Fouchécourt. En de titelrol van Iphigénie en Tauride van Gluck wordt ook door twee zangeressen gezongen... Susan Graham en Maria Riccarda Wesseling.

José Van Dam is ook weer van de partij. Ik vermoed dat Prokofievs L'Amour des trois oranges een nieuwe opera is voor hem. Hij zal in een deel van de voorstellingen Tchélio zingen. Gilbert Deflo doet de regie van deze nieuwe productie. De bezetting ziet er verder ook wel redelijk interessant uit met Philippe Rouillon als de klaverenkoning en Charles Workman als de prins. José Van Dam gaat ook nog eens Méphistophélès zingen in de herneming van La Damnation de Faust, met ook Michelle de Young (Marguerite) en Giuseppe Sabbatini (Faust).

Andere hernemingen zijn de Carsen-productie van Rusalka - met Olga Guryakova als Rusalka en afwisselend Sergei Larin en Stuart Skelton als de prins - en de Tristan und Isolde die over een maand nog in premiere moet gaan. Maar eind november wordt het koppel vertolkt door Clifton Forbis en Lisa Gasteen, met Valery Gergiev in de orkestbak.

Het volledige programma is beschikbaar op de website van de Opéra de Paris.

Foto

In het Théâtre du Châtelet hebben ze Der Ring des Nibelungen met Christoph Eschenbach en Bob Wilson uit Zürich binnengehaald. Er wordt in twee etappes gewerkt. In oktober-november doen ze Rheingold en Die Walküre, in januari-februari volgen Siegfried en Götterdämmerung. De bezetting wordt aangevoerd door de Wotan van ene Jukka Rasilainen, de Alberich van Sergei Leiferkus en met Linda Watson als Brünnhilde. In Die Walküre komen daar nog de Siegmund van Peter Seiffert en de Sieglinde van Petra-Maria Schnitzer bij. Jon Fredric West zal de jonge Siegfried en ene Nikolaj Andrej Schukoff de oude Siegfried zingen. De Ring wordt dan in april-mei nog eens twee keer volledig uitgevoerd met dezelfde bezetting, maar met Plácido Domingo als Siegmund.

Nog een Zürichs importproduct is Schuberts Fierrabras. Schubert staat niet meteen bekend om zijn succesvolle opera's, maar als er één voorstelling is die ik volgend seizoen in de Châtelet wil zien, dan is het deze wel... met o.a. Jonas Kaufmann, László Polgár, Juliane Banse en Michael Volle.

Valery Gergiev dirigeert twee producties uit het Mariinski, Boris Godounov en Il viaggio a Reims... over contrasten gesproken.

In Amsterdam doen ze twee Handelopera's in de Stadsschouwburg... Tamerlano en Alcina. Ditzelfde duo wordt op 13 november - Tamerlano 's middags, Alcina 's avonds - met dezelfde bezetting als in Amsterdam concertant opgevoerd in Parijs door Les Talens Lyriques en Christophe Rousset.

Nog meer concertante opera komt op het einde van het seizoen met twee uitvoeringen van Fidelio met Ben Heppner en Karita Mattila. En op 11 maart is er één uitvoering van L'Amour de loin met Kent Nagano, die ook opgenomen zal worden door Harmonia Mundi. In juni 2006 is er ook een Jessye Norman-extravaganza met voorstellingen van Blauwbaards Burcht - met Pierre Boulez - en Dido and Aeneas met Marc Minkowski.

Voor meer details kan je PDF-bestanden bestanden downloaden van de Châtelet-website.

Tenslotte heeft het Théâtre des Champs-Elysées ook haar seizoen aangekondigd, maar ze hebben nog geen details gepubliceerd op hun website. Maar in het persbericht van het AFP is wel al een en ander te vinden.

Publicatie: zaterdag 2 april 2005 @ 9:28
Rubriek: Toekomstmuziek

Recent RSS feed

La favorite in Luik

Donizetti's La favorite behoort niet echt tot het ijzeren repertoire. Maar na de voorstelling bij het Beierse operafestival is het wel uitzonderlijk om in hetzelfde jaar een tweede productie mee te maken. Maar net zoals de Münchense liet ook de Luikse productie te wensen over.

Opera, 23-11-2017 21:52
0 opmerkingen

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen