ti guarda dal Grande Inquisitor

Lott & Murray - The Songs of Schumann 9

Voor het negende deel van "The Songs of Robert Schumann" doet Graham Johnson beroep op twee zangeressen waarmee hij al sinds mensenheugenis samenwerkt. Zowel Felicity Lott als Ann Murray stonden in 1976 namelijk mee aan de wieg van de "The Songmakers' Almanac". Door deze twee zangers in te schakelen, doorbreekt Graham Johnson de lijn van (relatief) jonge zangers die op de eerste acht delen van zijn Schumann-editie zingen. Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat deze keuze ingegeven werd om de reeks teleurstellende opnames (deel 7 is zelfs een catastrofe) te doorbreken en daarmee het project een nieuw elan te geven.

FotoDeze opname verenigt muziek die Robert Schumann schreef voor kinderen. Centraal staat het Liederalbum für die Jugend (opus 79). Om in dezelfde sfeer te blijven, werden die liederen aangevuld met selecties uit het Klavieralbum für die Jugend (opus 68), dat Schumann gecomponeerd heeft als cadeau voor de zevende verjaardag van zijn oudste dochter Marie. Zoals gewoonlijk geeft Graham Johnson een uitvoerige inleiding bij deze CD en een gedetailleerde beschrijving van alle liederen.

Het Liederalbum is een verzameling van uiteenlopende werkjes, gaande van niemendalletjes over échte liederen tot duetten. Het zijn vaak strofische liederen, waarbij Felicity Lott en Ann Murray de strofen afwisselen voor wat de langere liederen betreft. Daarbij valt het op dat Ann Murray soms verdacht veel als een mezzo-versie van Felicity Lott klinkt. Als je ze in opeenvolgende strofen van Frühlingsgruß de lijn "O wie ist es zum Entzücken" hoort zingen, proberen ze elkaar te overtreffen in het zingen van een glimlach. En in het duet Das Glück zie je ze bijna tikkertje spelen. Er zit ook een trio bij, waarbij Ann Murray twee van de drie stemmen voor haar rekening neemt... sommigen zullen in dit Spinnelied het kenwijsje herkennen van het vroegere Radio3-programma "Het koorleven in Vlaanderen".

Er zit redelijk wat onbekend materiaal in deze collectie, dat ik maar zelden tot nooit gehoord heb. In sommige gevallen is het duidelijk waarom. Het Lied Lynceus des Türmers lijkt wel eindeloos... na de eerste strofe hoop je dat het gedaan is, maar dan wordt alles nog eens overgedaan in een tweede strofe. Ook Des Knaben Berglied vind ik geen meesterwerk, met zijn rare sprongen en puur strofische opbouw kan zelfs Felicity Lott het niet reanimeren. Ann Murray doet ook haar best met die Die wandelnde Glocke, maar Schumanns dreunerige versie komt zelfs niet in de buurt van de speelse humor van Carl Loewe.

Maar er zitten uiteraard ook een paar ontdekkingen in. De drie korte strofen van Frühlingsbotschaft worden mooi gevarieerd door Felicity Lott, met een vastberaden einde als het lied van de koekoek de winter verdreven heeft. Het lied van Wilhelm Tells zoon Des Buben Schützenlied zou niet misstaan in een operette. En Ann Murray geeft een ingetogen uitvoering van Die Waise.

Daarnaast zijn er natuurlijk ook de écht bekende liederen. De aanstekelijke pianobegeleiding van Der Sandmann is pure klasse waarmee je het zandmannetje op de tippen van zijn tenen zand ziet rondstrooien... tot en met de slotritardando als de kinderen in slaap vallen. De overgang via Fremder Mann uit het Klavieralbum is een vreemde keuze, alsof Graham Johnson de kinderen wil wakker schudden uit hun nachtmerrie. Op zich niet zo'n slecht idee, maar het vloekt een beetje met de subtiliteiten van het daaropvolgende Marienwürmchen.

Ook Ann Murray's weemoedige interpretatie van Des Sennen Abschied is hoogst charmant. Een van de bekendste liederen is ongetwijfeld Er ist's op een gedicht van Mörike. Felicity Lott probeert het begin te "innig" te zingen en zit daarmee aan haar grenzen, maar bereikt nadien toch de nodige extase, die op een gelijkaardige manier door Hugo Wolf getoonzet zou worden.

Het trio Johnson-Lott-Murray heeft vijftien jaar geleden ook al een duet-CD Sweet Power of Song opgenomen, waarop ook een paar van deze Schumann-liederen staan. Maar het is toch leuk om de volledige "Liederalbum für die Jugend" eens te kunnen horen. Daarmee is de Schumann-editie terug op het goede spoor gezet... ondanks de amateuristische cover-foto.

Publicatie: woensdag 5 januari 2005 @ 23:30
Rubriek: CD's

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen