ti guarda dal Grande Inquisitor

Stabat Mater in het PSK

De zaal van het Paleis voor Schone Kunsten was voor minstens een vierde leeg. Het Stabat Mater van Dvorak heeft misschien niet voldoende aantrekkingskracht, ofwel zat de rest van het potentiële publiek in de Miniemenkerk waar ook een Stabat Mater uitgevoerd werd, maar dan dat van Pergolesi...

Het Stabat Mater van Dvorak was mij grotendeels onbekend. Het is overwegend een koorwerk waarbij de koorgedeelten afgewisseld worden met solo's of duetten door de vier solisten, alhoewel die soms ook nog repliek kregen van het koor. Muzikaal roept het hele werk bij mij het gevoel op van een opera die toevallig op de Latijnse teksten van het Stabat Mater gebaseerd werd.

Het Symfonisch Orkest van Praag en het Praags Filharmonisch koor werden geleid door Jiri Belohlavek. En zij zetten meteen ook de beste prestatie neer... Spijtig genoeg werd de voorstelling ontsiert door een wel heel middelmatige bezetting van de solisten. Enkel de tenor Jaroslav Brezina was nog min of meer aanvaardbaar... de rest wordt best niet vermeld...

Publicatie: zaterdag 30 november 2002 @ 9:56
Rubriek: Oratorium

Recent RSS feed

Benjamin Appl in het Paleis der Academiën

Oorspronkelijk zouden Benjamin Appl en James Baillieu hun liedrecital in het Brussels Conservatorium geven. Maar de staat van de zaal is ondertussen zodanig dat zelfs de artiesten beginnen te klagen en dus werd uitgeweken naar het Paleis der Academiën.

Liedrecital, 24-2-2018 22:40
0 opmerkingen

Maart 2018

Maart is de maand van het klara-festival, waar onder andere een concertante Pelléas et Mélisande in pianoversie op het programma staat. De Munt brengt het bekendste operatweeluik Cav-Pag en Opera Vlaanderen herneemt de Gürbaca-productie van Parsifal.

Toekomstmuziek, 24-2-2018 9:29
0 opmerkingen

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen