ti guarda dal Grande Inquisitor

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

FotoDe eerste van de "Dimensionen"-reeks, uitgebracht bij Solo-Musica, heeft als ondertitel "Welt" meegekregen. Hij beschrijft het hier en nu: de natuur en de mens tussen hemel en aarde met zijn existentiële vragen, hoop... en Sehnsucht. Die verschillende aspecten worden telkens gegroepeerd in hoofdstukjes van vier tot zes liederen.

Met dergelijke thema's is Schubert uiteraard onvermijdelijk. Het zijn ook de vertolkingen van zijn liederen die ware juweeltjes zijn. In An die untergehende Sonne vormen "immer tiefer, immer leiser, immer ernster" drie kostbare parels. De eerste zin van Die Mutter Erde - "Des Lebens Tag ist schwer und schwül" - is adembenemend mooi. En de eerste keer dat ze een fantastisch woord als "Wonnetaumel" zingt in Naturgenuss is het vervuld van sensualiteit. Ze zit wel aan haar dramatische grens als ze "und baut wie Felsen den Bau der Gedanken" in Die Berge moet zingen. Am See brengt ze met delicate loopjes.

Er is veel schoonheid te horen op deze CD, al is het geheel minder dan de som van de individuele delen. Veel liederen baden in dezelfde sfeer en in hetzelfde tempo, waardoor na verloop van tijd een gevoel van eentonigheid ontstaat. Al is er wel een opgewekte Brahms-Juchhe! of de Schumann-Sehnsucht. Der Strom, der neben mir verrauschte had ook voor afwisseling kunnen zorgen, maar ze zingt Brahms' lied ook met een te teruggehouden expressie. Anderzijds zou ik haar breekbare vertolking van Mondnacht niet willen missen.

Een ander pluspunt van deze opname is dat ze me kennis heeft laten maken met de componist Hans Sommer met een fantastisch lied als Herbstabend of het slotlied Erinnerung dat als "conclusio" van de CD dient met de Goethe-tekst:

Willst du immer weiter schweifen?
Sieh, das Gute liegt so nah.
Lerne nur das Glück ergreifen,
denn das Glück ist immer da.

Op de website van Marlis Petersen heeft ze al aangekondigd dat de opname van deel twee - "Anderswelt", oftewel de wereld van elfen, feeën en dwergen - al ingeblikt is. Ik kijk er in alle geval naar uit, maar hoop toch op iets meer variatie.

Publicatie: vrijdag 27 juli 2018 @ 20:50
Rubriek: CD's

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
1 opmerking

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen