ti guarda dal Grande Inquisitor

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Foto
Idomeneo (foto © Richard Hubert Smith)

Regisseur Stephen Medcalf was verantwoordelijk voor een vrij traditionele enscenering. Isabella Bywater had een eenvoudig decor ontworpen: twee muren met wat vensters en deuren, daarvoor een berg strandzand... ongetwijfeld een Grieks strand waarop Idomeneo aanspoelt of Idamante met het zeemonster vecht. Een interessant idee was hoe Idomeneo bezeten wordt en het Orakel via hem spreekt. De personenregie was goed en dat reflecteerde zich ook in de behandeling van de recitatieven, die bij alle zangers de kern van hun acteerwerk was.

De bezetting werd aangevoerd door Paul Nilon als Idomeneo. Hij heeft de ideale Idomeneo-tenor met licht baritonale kleuren. Hij zingt een spectaculaire "Fuor del mar", met zelfs iets dat op een triller leek. Tegen het begin van het derde bedrijf begon zijn stem wel vermoeid te klinken, maar hij vond een tweede adem om met "Torna la pace" de troon over te dragen aan zijn zoon. Heather Lowe zong een schitterende Idamante met voorbeeldige Mozartlijnen en een egale mezzo die ze nooit forceert.

Rebecca Bottone was een wisselvallige Ilia. Haar openingsaria "Padre, germani, addio" was een mooie bekroning na een intens en lang recitatief. "Se il padre perdei" zingt ze dan weer met de typische barokstijl... blank inzetten (niet altijd op de toon) en dan voor het eind van de frase het vibrato laten opkomen. Na een paar keer wordt het wel heel voorspelbaar. Madeleine Pierard was een catastrofale Elettra. Ze zingt constant op haar keel, intonatie is te vaak twijfelachtig. Halverwege haar eerste furie-aria "Tutte nel cor vi sento" klonk ze al hees en "D'Oreste, d'Ajace" was een ramp.

Publicatie: zondag 22 juli 2018 @ 11:00
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
1 opmerking

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrč Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrč Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen