ti guarda dal Grande Inquisitor

Roderick Williams in Buxton

Er was één voorstelling van het Buxton Festival dat het bordje "sold out" gekregen had. Publiekslieveling Roderick Williams en de pianist Iain Burnside lieten gisteren het Pavillion Arts Centre vollopen voor een uitvoering van Schuberts Winterreise.

Foto

Het eerste lied, Gute Nacht, geeft meestal een goed idee welke richting de zanger uitwil. Roderick Williams zingt het alsof hij buiten de cyclus staat en als waarnemer de Wanderer ziet vertrekken. Maar dat gevoel verandert in een aantal liederen die heen en weer bewegen tussen sarcasme in Die Wetterfahne en Gefror'ne Tränen enerzijds, en ironie in Die Post en Im Dorfe anderzijds.

In Der Leiermann draait hij zich zelfs in de richting van zijn pianist, waardoor hij lijkt te suggereren dat Burnside de Leiermann is en hijzelf toch de Wanderer en niet een gewone verteller. Frühlingstraum werd dan weer opvallend teruggehouden gebracht met weinig tot geen effecten of kleur. In alle geval, het werd me nooit helemaal duidelijk wat zijn groter plan voor deze cyclus was.

Zijn Winterreise klinkt nogal braaf. Ik betwijfel of hij zelfs in staat is om een paar dramatische momenten, bijvoorbeeld de "... sind wir selber Götter" in Mut, effectief met meer dramatiek te zingen. Het slot van Einsamkeit klonk zelfs geforceerd en hij kraakt de "Treue bis zum Grabe" van Die Krähe... terwijl hij op andere momenten die hogere noten wel met een mooie lichte klank kan aanzetten. Hoe dan ook, het publiek was extatisch.

Roderick Williams heeft lang gewacht om Winterreise aan zijn repertoire toe te voegen. Pas drie jaar geleden, toen hij ongeveer 50 werd, is hij aan de studie van de drie Schubert-cycli begonnen. Dat leerproces heeft hij trouwens gedocumenteerd op zijn blog The Schubert Cycle Project.

Heel recent heeft hij de cyclus ook op CD uitgebracht als Winter Journey met Christopher Glynn aan de piano. Het is een nieuwe Engelse versie van Jeremy Sams die geen echte vertaling is, waardoor het bijna een ander werk wordt. De opname is ook beschikbaar op IDAGIO.

Publicatie: vrijdag 20 juli 2018 @ 9:22
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
1 opmerking

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen