ti guarda dal Grande Inquisitor

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Foto
(foto © Debbie Scanlon)

Het recital begon met Britten-bewerkingen van Purcell. Job's Curse is als donker als je je maar kan indenken en misschien een wat vreemde keuze om een recital mee te beginnen: qua sfeer doet het wat denken aan Schuberts "Prometheus". Britten bewerkte het waarschijnlijk voor Pears maar naar mijn gevoel vraagt het lied het gewicht van een diepere stem. Ashley Riches heeft een dergelijke stem met veel kleur en een stevige techniek zodat hij nooit in de problemen komt.

Katherine Broderick heeft ook een grote stem. En alhoewel ze al een Siegfried-Brünnhilde achter de kiezen heeft, blijkt dat geen probleem te zijn om Music for a while met de nodige lichtheid te zingen. Het Purcell/Britten-blokje werd afgesloten met het duet Sound the trumpet.

Na deze voorstelling van beide zangers, zongen ze elk een groepje liederen.

Foto

Broderick zong vier liederen uit het Opus 10 van Strauss. Ze begon mooi met Die Nacht, maar die Die Georgine werd platgewalst door haar gigantische stem. Zelfs in Allerseelen haalt ze te vaak haar operaforte boven in plaats van kleur te gebruiken om nadruk aan te brengen. Zueignung kan een dergelijke behandeling wel beter verdragen.

Riches keerde terug naar het Engelse repertoire met de Finzi-cyclus Let us Garlands Bring met vijf liederen op teksten van Shakespeare. Met een souvereine stem begon hij met een doorleefde Come Away, Death en eindigde hij met een dartele vertolking van It Was a Lover and His Lass. Het was trouwens het enige deel van het recital dat zonder partituur gezongen werd en dat versterkte ook zijn contact met het publiek.

Ze sloten het recital af zoals ze het begonnen waren, met Britten en meer bepaald een selectie uit zijn Folk songs, waarvan ik de meeste liederen nog nooit gehoord had. Riches nam de meer ballade-achtige liederen voor zijn rekening, zoals The plough boy of The Lincolnshire poacher. Ook deze liederen werden uitstekend uitgevoerd, al hadden ze iets meer spontaneïteit kunnen meekrijgen. Broderick hield het bij de serieuzere liederen zoals There's none to soothe. Het was trouwens opvallend dat ze in deze Engelse liederen minder de neiging heeft om haar stem op te blazen. Ze zongen ook nog twee keer samen, eerst met een intense The trees they grow so high... een lied dat onbegeleid begint, opbouwt tot een climax en traag terug afbouwt tot in stilte: mogelijk één van de mooiste Britten-liederen die ik ooit gehoord heb. Ze eindigden met de grappige dialoog van The deaf woman's courtship.

Wat ik van dit recital onthoud, is dat Ashley Riches een naam is om te onthouden...

Publicatie: donderdag 19 juli 2018 @ 10:16
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
1 opmerking

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen