ti guarda dal Grande Inquisitor

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Foto

Lucy Schaufer had haar recital de titel "Dream With Me" gegeven. Tussen de liederen vertelt ze over die droom, die begon toen ze nog studeerde. Centraal in die droom staat de programmatie van de muziek van hedendaagse, Amerikaanse componisten. Ondertussen is dat uitgemond in Wild Plum Arts, een organisatie die ze samen met haar man Christopher Gillett (ook bekend van in de Munt) gesticht heeft om componeeropdrachten te geven.

Het hoeft niet te verbazen dat de 100-jarige Bernstein prominent aanwezig was in haar programma. Zijn Dream with Me uit "Peter Pan" was het openingslied, waarbij de piano versterking kreeg van de cello van Jennifer Langridge. Op het einde van het recital kwamen nog twee kookrecepten uit La Bonne Cuisine, Tavouk Guenksis en Rabbit at Top Speed, en een hilarische vertolking van 100 Easy Ways to Lose a Man uit "Wonderful Town". Lucy Schaufer voelt dit repertoire perfect aan en brengt het op een zeer expressieve manier. Voor een zeldzame keer geraak ik overtuigd van de kwaliteit van Engelstalige liederen.

Naast Bernstein stond er ook muziek op het programma van William Bolcom, Joan Tower, John Harbison, Hedy West, John Corigliano, Frederic Rzewski en Gordon Lightfoot... allemaal componisten die in 1938 geboren zijn en dus dit jaar hun 80ste verjaardag vieren. Bolcom was een beetje de rode draad doorheen het programma met een aantal van zijn MiniCabs, oftewel "mini-cabaret songs". Je kan het amper miniatuurtjes noemen: de volledige tekst van de eerste MiniCab is bijvoorbeeld "I feel good about something and I going to find out what it is"... grappig en pseudo-diepzinnig. Van Corigliano brachten ze één van die opdrachtwerken, The Passionate Shepherd to His Love, dat ze een maand geleden in de Wigmore Hall gecreëerd hebben, en waarbij Huw Watkins op het einde van het lied de rol van een blatend lammetje toebedeeld krijgt.

Het was echter niet allemaal lachen, gieren, brullen. Het meest aangrijpende moment kwam met Black Day in July, een lied van Gordon Lightfoot over de rassenrellen in Detroit... in 1967, 50 jaar na datum nog altijd even actueel. Het was een meesterlijk recital, maar van mij had ze wat minder mogen babbelen en wat meer mogen zingen.

Publicatie: dinsdag 17 juli 2018 @ 19:24
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Amsterdam 2018-2019

Binnenkort begint het operaseizoen weer. Hoog tijd om eens over de grens te kijken naar wat in het buitenland te beleven zal zijn. Amsterdam is eerst aan de beurt, met de voorstellingen in het Muziektheater en het Concertgebouw.

Toekomstmuziek, 18-8-2018 15:29
1 opmerking

Klemens Sander - Das lyrische Intermezzo

Tot ongeveer tien jaar geleden had men in Brussel een reeks "Muziek en Poëzie", waarin liederen gezongen en gedichten voorgedragen werden. De recente CD "Das lyrische Intermezzo" van de bariton Klemens Sander, de pianiste Uta Sander en de acteur Cornelius Obonya had perfect in die reeks gepast.

CD's, 11-8-2018 17:08
0 opmerkingen

Andrè Schuen - Wanderer

Een paar maanden geleden dacht ik nog dat de recente CD van Carolyn Sampson dé Schubert-opname van het jaar zou worden... en dan verschijnt Wanderer met bariton Andrè Schuen en pianist Daniel Heide. Het is een overdonderend mooie CD, niet in het minst omwille van de intelligente opbouw.

CD's, 6-8-2018 19:05
0 opmerkingen

Sebastian Noack - Hans Sommer: Ballads & Romances

Ik kende de bariton Sebastian Noack vooral als oratoriumzanger. Op zijn jongste lied-CD (die blijkbaar al in 2013 opgenomen werd) met pianist Manuel Lange ontpopt hij zich tot een begenadigd liedzanger.

CD's, 1-8-2018 21:53
0 opmerkingen

Marlis Petersen - Dimensionen: Welt

Met "Das Ewig-Weibliche" heeft Marlis Petersen een paar jaar geleden een thematische CD opgenomen met Goethe-liederen waarbij ze ook het minder bekende repertoire niet vergat. Nu is ze samen met pianist Stephan Matthias Lademann aan een iets grotere onderneming begonnen: een trilogie met drie "Dimensies des Zijns".

CD's, 27-7-2018 20:50
0 opmerkingen

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen