ti guarda dal Grande Inquisitor

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Foto
Jacopo, Lucrezia (foto © Thilo Beu)

Die Verdi-cyclus bestaat uit vier opera's. Giovanna d'Arco heb ik gemist. Van de drie andere is de Jérusalem-productie de beste (en wordt volgend seizoen trouwens hernomen). Attila was niet veel soeps en ook I due Foscari kon me niet echt overtuigen.

In de regie van Philipp Kochheim zijn we uiteraard niet in het 17de eeuwse Venetië, maar in de 21ste eeuw. Piero Vinciguerra heeft een decor gebouwd dat een soort gerechtshof moet voorstellen waar journalisten verzamelen om het verdict te horen. Jacopo heeft zijn hallucinatie in een verhoorkamer en pleegt zelfmoord voor hij verbannen kan worden... net als de Doge.

Ivan Krutikov is een nobele Doge. Hij zingt zijn sterfscène met een warme bariton, maar hij heeft ook de stralende hoogte van de Verdi-bariton. Felipe Rojas Velozo zingt Jacopo met veel italianità en brengt een strijdvaardige cabaletta "Odio solo ed odio atroce". Anna Princeva maakt het trio protagonisten compleet. Haar Lucrezia is ingebed in de belcantotraditie met zuivere coloraturen, al klinkt de hoge do van haar eerste cabaletta "La clemenza, s'aggiunge lo scherno" nog wat gestresseerd. Daarnaast beschikt haar in essentie lyrische sopraan toch ook over wat spinto-mogelijkheden om "Più non vive, l'innocente" vol passie en expressie de zaal in te slingeren.

Volgend seizoen begint de opera van Bonn met een nieuwe cyclus met drie opera's uit Verdi's middenperiode, te beginnen met Les vêpres siciliennes.

Publicatie: vrijdag 13 juli 2018 @ 9:09
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen

Roderick Williams in Buxton

Er was één voorstelling van het Buxton Festival dat het bordje "sold out" gekregen had. Publiekslieveling Roderick Williams en de pianist Iain Burnside lieten gisteren het Pavillion Arts Centre vollopen voor een uitvoering van Schuberts Winterreise.

Liedrecital, 20-7-2018 9:22
0 opmerkingen

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Liedrecital, 19-7-2018 10:16
0 opmerkingen

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen