ti guarda dal Grande Inquisitor

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Foto
Herzog Guido (foto © Jörg Landsberg)

De regisseur Bruno Klimek heeft een nieuwe productie gemaakt met gemoderniseerde dialogen. Zijn enscenering voelt vrij koel aan. In het eerste bedrijf is dat letterlijk te nemen. Als het doek opgaat, dan zien we een volledig open podium... en het sneeuwt in Venetië. In de achtergrond zien we de gebouwen van het San Marco-plein, die instorten telkens een gigantisch cruise-schip voorbijvaart. Het plein is spiegelglad, wat voor de "nodige" glij- en valpartijen zorgt. Vooral Pappacoda ligt meer op de grond dan dat hij rechtstaat. Als het niet door het ijs komt, dan is het wel omdat hij in het tweede bedrijf ladderzat over het podium zwalpt.

Klimek zorgt voor een paar "running gags". In het eerste bedrijf is dat het vrouwenkoor dat vol verwachting telkens opnieuw het podium overrent terwijl ze "er kommt, er kommt" roepen. Herhalingen kunnen grappig zijn - heel "Allo allo" is erop gebouwd - maar na een half uur is de grap er wel af. Als hij - uiteraard Hertog Guido - dan uiteindelijk aankomt, scheuren ze hem de kleren van het lijf. In het tweede bedrijf doen ze dat nog eens als ze zijn volledig salon plunderen terwijl hij met Annina, alias Barbara, in een zijkamer verdwijnt.

Een tweede herhaling begint op het einde van het tweede bedrijf en duurt zowat het hele derde bedrijf als senator Delacqua tientallen keren "wo ist meine Frau" vraagt. Desalniettemin is het een productie die goed in elkaar steekt, al mist ze Weense flair.

Foto
Pappacoda, Ciboletta (foto © Jörg Landsberg)

Johannes Witt dirigeert de orkestratie van Korngold. Halverwege het eerste bedrijf krijgen we tijdens een scènewisseling zelfs een serieuze homp uit de Ring te horen...

Gisteren waren twee van de hoofdrolspelers ziek en werden ze vervangen in de rollen van Annina en Caramello. Regine Sturm maakte meteen indruk als ze via het gangpad de zaal binnenkomt en haar "frutti di mare" aan de man brengt met een mooie glanzende sopraan. Daniel Szeili was een zwakke vervanging. Tijdens de eerste twee bedrijven komt geen enkele hoge noot er goed uit. Maar in het derde bedrijf zingt hij wel een aanvaardbare Lagunen-Walzer.

Guido werd gezongen door Dmitry Ivanchey. Hij heeft wel een betrouwbare tenor, al klinkt hij soms wat dun en hoor ik weinig Weense charme in zijn stem. Martijn Cornet was een uitstekende Pappacoda en Christina Clark zong een charmante Ciboletta met haar zilveren soubrettestem.

Publicatie: donderdag 12 juli 2018 @ 8:55
Rubriek: Operette

Recent RSS feed

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen

Roderick Williams in Buxton

Er was één voorstelling van het Buxton Festival dat het bordje "sold out" gekregen had. Publiekslieveling Roderick Williams en de pianist Iain Burnside lieten gisteren het Pavillion Arts Centre vollopen voor een uitvoering van Schuberts Winterreise.

Liedrecital, 20-7-2018 9:22
0 opmerkingen

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Liedrecital, 19-7-2018 10:16
0 opmerkingen

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen