ti guarda dal Grande Inquisitor

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Foto
(foto © Mozartiade)

Naar aanleiding van de productie Cosi fan tutte vroegen Lucas Blondeel en Anke Herrmann zich af welke muziek de Napolitaanse zusjes op hun iPhone zouden hebben staan. Zo kwamen ze uit bij het thema van het recital: "Fiordiligi's Favorites, een 18e-eeuwse mixtape"... zeg maar een rococo-Spotify-playlist met pre-Mozartiaanse muziek en muziek van Mozarts tijdgenoten. Lucas Bondeel leidde weer elke groepje liederen uitvoerig in, halverwege elke helft speelde hij sonates van Scarlatti en Haydn.

In het eerste deel kregen we hoofdzakelijk "arie antiche" te horen. Nu, wat arie antiche betreft, is er een periode voor en een periode na Cecilia Bartoli. Begin de jaren '90 deed ze de wereld versteld staan met "Se tu m'ami", een opname met ariaatjes die voordien als zangoefeningen bekend stonden en waarvan bijna niemand bevroedde welke emoties eruit te puren waren. Op het vlak van expressiviteit moet Anke Herrmann met haar karakterstem voor niemand onder doen. Pur dicesti, o bocca bella werd gekenmerkt door een overdaad aan kleur, subtiele versieringen - waaronder een paar mooie trillers - en zelfs verrassend veel portamenti. In O cessate di piagarmi bleef ik me verbazen hoe ze het doet om voor de zoveelste herhaling van "o lasciatemi morir" toch weer iets nieuws te bedenken. Sento nel cor was ontroerend mooi. Daarenboven doet ze dit allemaal met een kraakheldere dictie. De liedfanaat in mij genoot met volle teugen... ik hoop haar ooit eens Schubert te horen zingen...

Het was dan spijtig dat ze het eerste deel van de avond afsloten met M'adora l'idol mio, de aria van Agilea uit Handels Teseo. Puur vocaal heeft Herrmann wel wat beperkingen en die werden duidelijk in zo'n virtuoze aria. Na de pauze kwamen nog een aantal opera-aria's, die veel beter binnen haar mogelijkheden pasten. Zo was er Serpina's aria Donne care uit La serva padrona (de mij onbekende versie van Paisiello in plaats van Pergolesi). Ik moest daarbij denken aan een favoriete uitspraak van Thomas Quasthoff tijdens zijn master classes: "was ich nicht sehe, höre ich nicht", waarmee hij probeert duidelijk te maken dat in het contact met het publiek ook de gelaatsuitdrukkingen moeten meespelen. Dat aspect beheerst Anke Herrmann tot in de perfectie: elke nuance in haar emoties zie je gereflecteerd in haar gezicht, maar zonder dat het overdreven overkomt. De liedfanaat in mij zwijmelt... ik hoop haar ooit eens Schubert te horen zingen...

De uitsmijter van de avond was nog een aria die ik niet kende, Io son placida e serena van Cimarosa uit L'impresario in angustie waarin de "bescheiden" diva Fiordispina aan een impressario (hier gespeeld door Blondeel) probeert uit te leggen dat een bepaalde rol haar toekomt. Dit bracht ze volledig uitgeacteerd, inclusief een bonten stola, waarbij ze het volledige podium gebruikte. Bij de bisnummers kwam uiteindelijk toch nog Mozart met Un moto di gioia en Handels Lascia la spina, waarvan de muziek beter bekend is van "Lascia ch'io pianga". En om deze zeer onderhoudende avond echt af te sluiten werd het publiek uitgenodigd om mee te lalala'en bij het derde bisnummer... ik hoop haar ooit eens Schubert te horen zingen...

Publicatie: zaterdag 7 juli 2018 @ 8:57
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen

Roderick Williams in Buxton

Er was één voorstelling van het Buxton Festival dat het bordje "sold out" gekregen had. Publiekslieveling Roderick Williams en de pianist Iain Burnside lieten gisteren het Pavillion Arts Centre vollopen voor een uitvoering van Schuberts Winterreise.

Liedrecital, 20-7-2018 9:22
0 opmerkingen

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Liedrecital, 19-7-2018 10:16
0 opmerkingen

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen