ti guarda dal Grande Inquisitor

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Foto
Guglielmo, Fiordiligi, Ferrando, Dorabella (foto's © Gaël Bros)

Eric Gobin heeft een enscenering op poten gezet die volledig inzet op de interactie tussen de zes protagonisten. Achter een half-transparant gordijn zit het Orchestre Royal de Chambre de Wallonie onder leiding van David Miller. Op het driehoekig speelvlak zijn wat tuinmeubelen en een paar kussens de enige decorelementen. Er wordt in hedendaagse kostuums gespeeld, weliswaar met kleurrijke oosterse kostuums voor de vermomming van Ferrando en Guglielmo. De verkleedpartijtjes van Despina maken van haar een chirurg - met een defibrillator als "pietra mesmerica" - of een elegante zakenvrouw. Het geheel is een overtuigende productie met een heel geloofwaardige personenregie waarbij het spelplezier van het podium spat.

FotoDe bezetting overlapt voor een groot deel met die van Don Giovanni vorig jaar. Het vrouwelijk trio werd aangevoerd door de uitstekende Fiordiligi van Laura Telly Cambier. Haar lyrische sopraan heeft voldoende gewicht voor "Come scoglio" en de lage noten van "Per pietà" legt ze met een heerlijke houtblazersklank neer... een timbre om bij weg te smelten. Pauline Claes zong Dorabella met een vrij donkere inkleuring. Aanvankelijk moest ze haar vocale draai nog vinden, wat leidde tot wat slordig uitgevoerde loopjes. Maar ze was snel op dreef om een passionele "Smanie implacabili" neer te zetten. Laurie Janssens was de zwakke schakel in de bezetting. Ze heeft niet het mooiste timbre, maar dat is voor Despina ook niet meteen een vereiste. Problematischer is dat haar intonatie niet altijd zuiver was of dat ze de traditionele stemveranderingen - al dan niet met opzet - achterwege liet.

Bij het mannelijk trio was Shadi Torbey weer van de partij. Het is heerlijk om een bas in de rol van Don Alfonso te horen, zeker met een zanger met de uitstraling van Torbey. Dat geeft wat meer gewicht in de ensembles, zoals in het beroemde trio "Soave sia il vento". Maar een basbezetting maakt ook dat hij minder als een grote broer van Guglielmo klinkt. Drew Santini was een degelijke Guglielmo met een mooie, zij het wat generieke, bariton. Pierre Derhet zong een prachtige Ferrando met een delicate "Un aura amorosa" en een dramatische "Tradito, schernito" waarbij ook paar mooie hoge piano's te bewonderen vielen.

De ideale voorstelling voor wie wil ontsnappen aan het voetbalgeweld in Rusland... de sauna van het Théâtre des Martyrs moet je erbij nemen.

Publicatie: vrijdag 6 juli 2018 @ 13:27
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen

Roderick Williams in Buxton

Er was één voorstelling van het Buxton Festival dat het bordje "sold out" gekregen had. Publiekslieveling Roderick Williams en de pianist Iain Burnside lieten gisteren het Pavillion Arts Centre vollopen voor een uitvoering van Schuberts Winterreise.

Liedrecital, 20-7-2018 9:22
0 opmerkingen

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Liedrecital, 19-7-2018 10:16
0 opmerkingen

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs