ti guarda dal Grande Inquisitor

Hans Heiling in Essen

Het is misschien nog wat vroeg om van een Marschner-revival te spreken na de verschillende producties van Der Vampyr in Koblenz, Berlijn of Genève de afgelopen seizoenen. De opera van Essen draagt er in alle geval toe bij om het gat tussen Freischütz en Holländer op te vullen met een nieuwe productie van Hans Heiling.

Foto
Hans Heiling (foto © Thilo Beu)

Je zou Hans Heiling kunnen omschrijven als het spiegelbeeld van Rusalka. Hans Heiling is geen waternimf, maar een aardgeest. Hij wil ook mens worden - en zijn macht als koning opgeven - om met Anna te kunnen trouwen, tegen de zin in van zijn moeder, de koningin der aardgeesten. Anna trouwt uiteindelijk met haar geliefde Konrad en Heiling keert terug naar de wereld der aardgeesten.

In de periode dat Marschner zijn opera schreef, de jaren 1830, begon ook de industrialisering van het Ruhrgebied en werden de eerste steenkoolmijnen geopend. In die periode lag Alfred Krupp aan de basis van het Krupp-imperium. Ongeveer een eeuw later wil Alfreds kleinzoon Alfried trouwen met Anneliese, een gescheiden "Bahr-Mädchen", tegen de zin in van zijn ouders. Onterving dreigt en een paar jaar later scheiden ze. Ondertussen zijn we weer een eeuw verder en op het einde van dit jaar zal de laatste steenkoolmijn in het Ruhrgebied zijn deuren sluiten.

Het vraagt niet veel fantasie om een zekere parallel tussen de geschiedenis van Hans Heiling en Alfried Krupp te zien.

Foto
Anna, Konrad (foto © Thilo Beu)

Regisseur Andreas Baesler gebruikt deze parallel ten volle in zijn enscenering. Hans wordt Alfried, Anna is Anneliese, in de koningin zien we Alfrieds moeder Bertha Krupp en het koor der aardgeesten worden mijnwerkers. Het feest op het einde van het eerste bedrijf wordt logischerwijze het feest van de Heilige Barbara. Tijdens de ouverture wordt een oud educatief filmpje geprojecteerd over de steenkoolontginning. Dergelijke filmpjes zijn nog altijd te zien in het Ruhrmuseum van Essen of het Bergbaumuseum van Bochum. En bij het trouwfeest van Anna en Konrad speelt de harmonie Bergwerksorchester Consolidation een nummertje.

Decorontwerper Harald B. Thor krijgt dan weer de vrije hand om het Ruhrgebied na te bouwen. De wereld van de aardgeesten is geïnspireerd op de werkkamer van Krupp in Villa Hügel. De twee feesten spelen zich af in de kleed- en wasruimte van een steenkoolmijn, die nog te bezoeken zijn in bijvoorbeeld Zeche Zollern. Die uitgebreide decors vragen wel wat ombouwwerk, waardoor de voorstelling telkens stilvalt tussen twee scènes.

De bezetting werd aangevoerd door Heiko Trinsinger. Hij zingt Hans Heiling met een stevige bariton en ook de nodige nuance in "An jenem Tag". Jessica Muirhead was een mooie Anna met een ontroerende "Einst war so tiefer Friede", al zit er wel nog altijd een scherp kantje aan haar stem. Ze heeft de voorbije seizoenen zowat alle lyrische sopraanpartijen in Essen gezongen en na de voorstelling kreeg ze daarvoor de Aalto-Bühnenpreis.

Jeffrey Dowd was daarentegen een zwakke Konrad. In zijn lied "Ein sprödes allerliebstes Kind" weet hij zich nog staande te houden. In het tweede bedrijf gaat hij in het duet met Anna roemloos en stemloos tenonder. Rebecca Teem zingt de Königin der Erdgeister met een dunne stem. Het was wel grappig om horen dat, op het moment ze aan Anna veklapt dat Heiling een aardgeest is, letterlijk de Todesverkündigung-muziek weerklinkt... Wagner heeft dan toch niet alle mosterd zelf uitgevonden.

Publicatie: zaterdag 23 juni 2018 @ 10:07
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen

Roderick Williams in Buxton

Er was één voorstelling van het Buxton Festival dat het bordje "sold out" gekregen had. Publiekslieveling Roderick Williams en de pianist Iain Burnside lieten gisteren het Pavillion Arts Centre vollopen voor een uitvoering van Schuberts Winterreise.

Liedrecital, 20-7-2018 9:22
0 opmerkingen

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Liedrecital, 19-7-2018 10:16
0 opmerkingen

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen