ti guarda dal Grande Inquisitor

Der Graf von Luxemburg in Duisburg

Het is nog eens tijd voor een streepje operette. Twee jaar geleden ging een nieuwe productie van Der Graf von Luxemburg in Düsseldorf in première en wordt dit seizoen hernomen in Duisburg.

Foto
Graf René, Juliette (foto © Hans Jörg Michel)

Franz Lehar componeerde Der Graf von Luxemburg een paar jaar na Die lustige Witwe en het was meteen een groot succes. Desalniettemin wordt deze operette nog maar mondjesmaat opgevoerd en lijkt hij niet weg te geraken uit de schaduw van de lustige weduwe...

De aanleiding van de handeling is Fürst Basil Basilowitsch die wil trouwen met de operazangeres Angèle Didier. Een vorst moet uiteraard binnen zijn stand huwen en daarom vraagt hij aan René, de aan lager wal geraakte Graf von Luxemburg, om incognito met Angèle te trouwen en haar zo een titel te geven. Na drie maanden zou hij terug van haar moeten scheiden. Later ontmoeten René en Angèle elkaar uiteraard en ze worden uiteraard verliefd en uiteraard kunnen ze op het einde toch met elkaar trouwen... niet in het minst omdat plots, als een deux ex machina, Gräfin Stasa Kokozowa (Basils vorige verloofde) opduikt.

De regisseur Jens-Daniel Herzog probeert verschillende lagen van serieux en kolder in zijn enscenering te krijgen. Aan de ene kant heb je het "serieuze" paar van René en Angèle. Armand en Juliette zijn verantwoordelijk voor de luchtigere noot met onder andere een action painting-scène in het eerste bedrijf. Pawlowitsch, Mentschikoff en Pélégrin worden de lijfwachten van Basil en moeten voor de slapstick zorgen. Het eerste bedrijf komt traag op gang, maar vanaf het tweede bedrijf is het een wervelende productie.

Foto
Angèle Didier (foto © Hans Jörg Michel)

Herzog voegt ook de acteur Oliver Breite toe aan de handeling. In het derde bedrijf speelt hij zowel hotelreceptionist, piccolo, schoonmaker als serveuse... met de nodige verkleedpartijen tot gevolg. Daarnaast is hij ook een soort Frosch-figuur die commentaar geeft op de actualiteit. Actualiteit krijgen we ook in de figuur van Gräfin Stasa, vertolkt door een hilarische Doris Lamprecht. Aan haar couplet "Ich will die Liebe genießen" voegt ze een aantal extra strofen toe over klimaatopwarming, Trump en de Brexit.

Ik moet toegeven dat ik vooraf zo mijn twijfels had bij de keuze om Bo Skovhus te bezetten als Graf René, zeker na zijn doortocht in Düsseldorf als Wozzeck. Tegen alle verwachtingen in zingt hij een uitstekende René met goede topnoten zonder dat hij probeert om zijn stem te verlichten tot een "jeune premier". Juliane Banse is een en al elegantie als ze Angèles "Unbekannt, deshalb nicht minder interessant" zingt. Johannes Preißinger is een heel overtuigende Basil. Florian Simson en Lavinia Dames vormen een sprankelend koppel als Armand en Juliette.

Publicatie: vrijdag 22 juni 2018 @ 10:11
Rubriek: Operette

Recent RSS feed

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen

Roderick Williams in Buxton

Er was één voorstelling van het Buxton Festival dat het bordje "sold out" gekregen had. Publiekslieveling Roderick Williams en de pianist Iain Burnside lieten gisteren het Pavillion Arts Centre vollopen voor een uitvoering van Schuberts Winterreise.

Liedrecital, 20-7-2018 9:22
0 opmerkingen

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Liedrecital, 19-7-2018 10:16
0 opmerkingen

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen