ti guarda dal Grande Inquisitor

Ilker Arcayürek - Der Einsame

Als een jonge tenor zijn eerste Schubert-CD opneemt, dan is de verleiding groot om met Die schöne Müllerin te beginnen. De Weense tenor Ilker Arcayürek en de pianist Simon Lepper zijn iets origineler.

FotoDe titel van de CD, Der Einsame naar het gelijknamig Schubert-lied, staat centraal en suggereert het thema van de eenzaamheid. In de wereld van Schubert neemt dat allerlei vormen aan... van verloren liefdes tot Sehnsucht en de dood tot de stilte en de eenzaamheid van de nacht.

Het eerste wat bij Ilker Arcayürek opvalt, is de schoonheid van zijn stem, meteen al in het eerste lied Frühlingsglaube. Een lied als Nacht und Träume moet rust uitstralen en dat doet hij ook heel mooi, net zoals Hölty's An den Mond dat misschien iets té mooi klinkt. Zelfs de drie Harfenspieler-Lieder zijn een en al schoonheid en daarin gaat hij voorbij aan de echte pijn en eenzaamheid die de harpspeler kwelt.

Na verloop van tijd begint dat te vervelen. Zeker in een lied als Nachtstück wil graag veel meer variatie horen. Der Schiffer klinkt veel te poezelig, anderzijds kan hij toch een iets robuustere toon en een andere kleur oproepen voor Über Wildemann. Maar dan blijf ik zitten met het gevoel dat hij aan de rand van zijn expressiemogelijkheden zit. Zeker als hij in de buurt van zijn passaggio-bereik komt, bijvoorbeeld in de Seidl-Sehnsucht, klinkt zijn stem gesloten. Schäfers Klagelied gaat van pianissimo naar fortissimo en terug, maar ook daar valt weinig van te merken.

Wie van mooie Schubert houdt, zal deze CD wel kunnen appreciëren. Voor mij mag het echter iets meer zijn. Nu, het is maar een kwestie van tijd vooraleer hij mijn pad zal kruisen in een liedrecital. Ik ben benieuwd hoe hij live overkomt...

Publicatie: maandag 18 juni 2018 @ 18:55
Rubriek: CD's

Recent RSS feed

Idomeneo in Buxton

In tegenstelling tot Tisbe en Alzira behoort Mozarts Idomeneo ondertussen wel tot het standaardrepertoire. Het was tevens de afsluiter van mijn weekje op het Buxton Festival.

Opera, 22-7-2018 11:00
0 opmerkingen

Alzira in Buxton

Er zijn nog een paar opera's van Verdi die ik nog niet live gezien heb. Gisteren heb ik Alzira van dat lijstje kunnen schrappen. Het was ook het doorslaggevend argument om voor de eerste keer naar het Buxton Festival te gaan.

Opera, 21-7-2018 10:24
0 opmerkingen

Roderick Williams in Buxton

Er was één voorstelling van het Buxton Festival dat het bordje "sold out" gekregen had. Publiekslieveling Roderick Williams en de pianist Iain Burnside lieten gisteren het Pavillion Arts Centre vollopen voor een uitvoering van Schuberts Winterreise.

Liedrecital, 20-7-2018 9:22
0 opmerkingen

Ashley Riches en Katherine Broderick in Buxton

Het liedrecital gisteren was een duo-recital met bas-bariton Ashley Riches en sopraan Katherine Broderick. Aan de piano zat Simon Lepper.

Liedrecital, 19-7-2018 10:16
0 opmerkingen

Tisbe in Buxton

Eén van de kenmerken van het Buxton Festival is dat ze ook onbekende of zelden gespeelde opera's opvissen. De "pastorale opera" Tisbe van ene Giuseppe Antonio Brescianello past perfect in dat plaatje.

Opera, 18-7-2018 10:52
0 opmerkingen

Lucy Schaufer in Buxton

In het midden van Engeland, ongeveer 35 km ten zuidoosten van Manchester, ligt Buxton. Sinds 1979 organiseren ze er een festival dat een beetje aanvoelt als het Edinburgh Festival met zowel opera's, kamermuziek als liedrecitals, en er is zelfs een Fringe Festival dat als generale repetitie voor Edinburgh beschouwd wordt. Mijn eerste bezoek aan dit festival begon in het Pavilion Arts Centre met een recital van de mezzo Lucy Schaufer en haar pianist Huw Watkins.

Liedrecital, 17-7-2018 19:24
0 opmerkingen

Oberst Chabert in Bonn

Het seizoen van de opera van Bonn was het seizoen van de rariteiten met in het begin Penthesilea van Schoeck en op het einde Oberst Chabert van Hermann Wolfgang von Waltershausen... een opera en componist waar ik nog nooit van gehoord had.

Opera, 14-7-2018 9:22
4 opmerkingen

I due Foscari in Bonn

De opera van Bonn heeft de afgelopen jaren telkens een vroege opera van Verdi geprogrammeerd. De laatste in de reeks is I due Foscari.

Opera, 13-7-2018 9:09
0 opmerkingen

Eine Nacht in Venedig in Essen

Na Die Fledermaus is Eine Nacht in Venedig ongetwijfeld Strauss' bekendste operette. Anderhalf jaar geleden heeft het Brussels OperetteTheater het nog opgevoerd, maar in de praktijk moet je ervoor naar Duitsland... Essen bijvoorbeeld.

Operette, 12-7-2018 8:55
0 opmerkingen

Anke Herrmann in het Théâtre des Martyrs

Net zoals vorig jaar heeft de Mozartiade weer een recital geprogrammeerd met sopraan Anke Herrmann en pianist Lucas Blondeel. Het was iets om naar uit te kijken en ze stelden niet teleur.

Liedrecital, 7-7-2018 8:57
0 opmerkingen

Cosi fan tutte in het Théâtre des Martyrs

Het festival Midsummer Mozartiade is aan zijn derde editie toe. Na Nozze en Don Giovanni lag het voor de hand dat ze nu de derde Da Ponte-opera, Cosi fan tutte, zouden brengen.

Opera, 6-7-2018 13:27
0 opmerkingen