ti guarda dal Grande Inquisitor

Christoph Prégardien in Zeist

Deze namiddag stonden twee tenor-recitals geprogrammeerd op het Zeister Liedfestival. Christoph Prégardien zong Schubert en Schumann. In het voorprogramma konden we kennis maken met de "rising star" Peter Harris.

Foto
(foto © Hans Morren)

Christoph Prégardien en pianist Christoph Schnackertz begonnen hun recital met "Auf den wilden Wegen"... de titel die Graham Johnson in zijn driedelig Schubertnaslagwerk bedacht heeft voor de pseudo-cyclus van alle Schulze-liederen. Het zijn absolute meesterwerken, alhoewel vooral Im Frühling en Auf der Bruck continu opduiken in recitalprogramma's.

De Schulze-liederen worden als het prototype voor Winterreise beschouwd. Het feit dat Schulze de gedichten geschreven heeft nadat hij zijn verloofde verloor aan TBC maakt dat ze doordrongen zijn van eenzaamheid en verlies. Zelfs al lijken sommige liederen toch vrolijk te klinken, dat verlaten gevoel is altijd onderhuids aanwezig. Het hoeft geen betoog dat Prégardien die invalshoek perfect onderschrijft en zijn vertolking op aangrijpende manier laat culmineren in Tiefes Leid:

Dort kann die Seele freier klagen
Bei Jener, die ich treu geliebt;
Nicht wird der kalte Stein mir sagen
Ach, daß auch sie mein Schmerz betrübt!

Na de pauze richtten ze hun aandacht op een echte cyclus... Schumanns Dichterliebe. Het is een werk dat Prégardien al een eeuwigheid zingt en dat dan ook geen geheimen meer voor hem kent. Het leek een klassieke vertolking te worden, maar er waren toch een paar verrassingen. Dat hij in Ich grolle nicht de lage optie koos, was nog te verwachten, maar niet dat hij Ein Jüngling liebt ein Mädchen vrij sec, zelfs humorloos zou zingen.

In de slotliederen verlaat hij de klassieke paden. In Allnächtlich im Traume haalt hij het woord "Perlentränentröpfchen" uit zijn context. Persoonlijk vind ik dat een heel leuke keuze, want het is - wat mij betreft - het mooiste woord uit het hele Liedrepertoire. De laatste strofe brengt hij dan als een quasi-parlando. In Die alten, bösen Lieder brengt hij het tempo op het einde terug bij "Wisst ihr, warum der Sarg wohl so groß und schwer mag sein?" alsof hij het publiek wil vragen of iemand het antwoord weet en dan gerust zijn vinger mag opsteken.

In deze hele cyclus mag ook het aandeel van Schnackertz niet onderschat worden. De epiloog van Im Rhein, im heiligen Strome werd misschien wat snel afgehaspeld, maar voor de andere naspelen neemt hij rustig de tijd om ze in al hun schoonheid ten toon te spreiden.

Er was nog tijd voor één bisnummer: Dein Angesicht.

Foto
(foto © Sim Cannetty Clarke)

In het recital vooraf kregen we de Britse tenor Peter Harris te horen. Zijn ster is nog niet echt aan het rijzen... maar zit nog diep onder de horizon... op het zuidelijk halfrond. Als hij zijn boterham wil verdienen met zingen, dan moet hij dringend beginnen met zangles te nemen. Bijna geen enkele noot wordt gesteund, forte noten worden gebruld, toonhoogtes en andere aanduidingen in de partituur zijn open voor interpretatie, zijn legato is onbestaande en zijn Duitse uitspraak is ook niet fameus.

Het is onbegrijpelijk dat hij begint met een wervelend lied als Begegnung of ook Der Feuerreiter op zijn programma zet. Het is dan niet te verwonderen dat zijn pianist Hamish Brown hem volledig van het podium speelt. De Feuerreiter-Husch was wél perfect, nu nog alle andere noten...

Publicatie: zondag 27 mei 2018 @ 18:37
Rubriek: Liedrecital

Recent RSS feed

Der fliegende Holländer in Düsseldorf

De Holländer-productie van Adolf Dresen dateert al van 2000, maar ik had ze nog nooit gezien. Het is een tijdloze enscenering, ideaal voor een repertoirevoorstelling.

Opera, 21-6-2018 9:31
1 opmerking

Iris Hendrickx - French Opera Arias

De Belgische sopraan Iris Hendrickx heeft haar debuut-CD gelanceerd. Het is een collectie van Franse opera-aria's geworden, begeleid door Patrick Fournillier en het Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi.

CD's, 19-6-2018 21:05
4 opmerkingen

Ilker Arcayürek - Der Einsame

Als een jonge tenor zijn eerste Schubert-CD opneemt, dan is de verleiding groot om met Die schöne Müllerin te beginnen. De Weense tenor Ilker Arcayürek en de pianist Simon Lepper zijn iets origineler.

CD's, 18-6-2018 18:55
0 opmerkingen

Carolyn Sampson - A Soprano's Schubertiade

Ik heb de sopraan Carolyn Sampson enkel nog maar live in oratorium gehoord, nog nooit als liedzangeres. Ze heeft de afgelopen jaren wel al een aantal mooie lied-CD's opgenomen, vooral met Franse muziek. Nu waagt ze zich voor de eerste keer aan Schubert, ook nu weer met haar vaste pianist Joseph Middleton. Een fantastische CD!

CD's, 16-6-2018 16:05
0 opmerkingen

Hertog Blauwbaards burcht in de Munt

Het afgelopen Muntseizoen was een seizoen van tweeluiken en ook de laatste productie bestond uit twee werken. Voor de pauze was dat Bartoks opera Hertog Blauwbaards burcht en na de pauze De wonderbaarlijke mandarijn... een pantomime-ballet, dat in de productie van Christophe Coppens meer pantomime dan ballet was waarbij de overacting niet geschuwd werd.

Opera, 14-6-2018 17:15
0 opmerkingen

Macbeth in Luik

De Luikse Opéra sluit het seizoen af met Macbeth in een nieuwe productie van Stefano Mazzonis di Pralafera. Paolo Arrivabeni dirigeert de gebruikelijke "Franse" versie, inclusief het totaal overbodig heksenballet, maar wel met het slot van de eerste versie.

Opera, 13-6-2018 15:29
2 opmerkingen

La clemenza di Tito in Antwerpen

Het kan toch nog, zelfs bij Opera Vlaanderen... een productie die er gewoon mooi uitziet. Mozarts laatste opera La clemenza di Tito heeft daarenboven een degelijke bezetting meegekregen, geleid door dirigent Stefano Montanari.

Opera, 2-6-2018 10:18
7 opmerkingen

Juni en juli 2018

Zowel Opera Vlaanderen als De Munt eindigen het seizoen met een opera die dateert uit het begin van de 20ste eeuw, respectievelijk De Speler van Prokofiev en Hertog Blauwbaards burcht van Bartok. Ondertussen komt Leo Nucci nog eens naar Luik, deze keer voor Macbeth. En het Brussels Mozartiade-festival begint de zomer met Cosi fan tutte.

Toekomstmuziek, 31-5-2018 19:28
0 opmerkingen