ti guarda dal Grande Inquisitor

Emöke Baráth in het Conservatorium

Wie herinnert zich Emöke Baráth nog ? Vier jaar geleden was ze finaliste van de Elisabethwedstrijd, maar ze viel niet in de prijzen. Gisteren was ze terug in Brussel voor een barokconcert in de vrij frisse concertzaal van het Brussels Muziekconservatorium.

Foto

Op het programma stonden wereldlijke cantates van vooral Handel, maar ook van zijn tijdgenoten zoals Reinhard Keiser of Alessandro Scarlatti. Het vocaal deel werd aangevuld met onder andere twee triosonates van ene Giovanni Benedetto Platti. De begeleiding kwam van solisten van Les Musiciens du Louvre (cello, violone, hobo, fagot en luit) onder leiding van Francesco Corti.

Vier jaar geleden had Emöke Baráth een ongelooflijke indruk op mij gemaakt met haar expressieve en intelligente vertolkingen. Die eigenschappen bezit ze nog altijd met een heerlijke frasering en veel aandacht voor de tekst. Het meest opvallend was bijvoorbeeld het recitatief van de cantate Mi palpita il cor waarbij elk woord van "Tormento e gelosia, sdegno, affanno e dolore" een unieke inkleuring kreeg. Er waren ook een paar spektakelmomenten en dan in het bijzonder de slotaria "Non s'afferra d'amor il porto" uit Se pari č la tua fč met goed uitgevoerde coloraturen. Daar tegenover staan dan weer verstilde momenten zoals het Scarlatti-recitatief Da sventura a sventura als ze een schrijnende "Se finisce la vita, anche il mio duolo" zingt.

De belangrijkste tijdgenoot van Handel die ook wat cantates op zijn palmares heeft, ontbrak in het officieel deel. Maar als bisnummer kregen we nog de sopraanaria "Sich üben im Lieben" uit de Huwelijkscantate BWV 202.

Publicatie: woensdag 17 januari 2018 @ 17:24
Rubriek: Concert

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen