Il Grand' Inquisitor

Hamlet in Krefeld

Hamlet van Ambroise Thomas behoort tot de zelden opgevoerde Franse opera's. De opera van Krefeld brengt een mooie nieuwe productie van Helen Malkowsky met een middelmatige bezetting.

illustratie
Ophélie, Hamlet (foto © Matthias Stutte)

Het eenheidsdecor van Hermann Feuchter bestaat vooral uit een parketvloer. De rest van het podium blijft leeg, wat uiteraard voor akoestische problemen zorgt als upstage gezongen wordt. In deze minimalistische omgeving brengt Helen Malkowsky een enscenering die vrij nauw het libretto volgt. De enige afwijking die ze zich permitteert, is dat ze een soort hofnar toevoegt, die tegelijkertijd ook de geest van Hamlets vader en de eerste doodgraver is.

De opera werd volledig vanuit het ensemble bezet. De bezetting werd aangevoerd door Rafael Bruck. Hij zingt Hamlet in voorbeeldig Frans en met een mooie kernige bariton. Sophie Witte is een heel zwakke Ophélie. De helft van haar noten zijn niet gesteund waardoor een blaasbalg-effect ontstaat, intonatie is niet altijd juist, staccato loopjes worden een uitgesmeerd glissando, trillers ontbreken. Haar waanzinscène is één lange beproeving om naar te luisteren... maar de rest van het publiek vond het fantastisch.

Eva Maria Günschmann zingt mooi maar legt weinig dramatisch gewicht in de rol van Gertrude. Matthias Wippich is een degelijke Claudius met een afgeronde bas. Andrew Nolen laat tenslotte een expressieve bariton horen als geest en doodgraver, maar scoort vooral op theatraal vlak als hofnar.

Publicatie: zaterdag 30 december 2017 @ 9:58
Rubriek: Opera