ti guarda dal Grande Inquisitor

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Foto
Margherita, Ernesto

Margherita is de eerste opera van Foroni en ging in 1848 in het Milanese Teatro Re in première. Foroni was toen 24 jaar oud, amper 10 jaar later zou hij overlijden aan cholera. In 1848 was Donizetti aan zijn laatste levensjaar bezig, Verdi had net Macbeth geschreven en Luisa Miller kwam eraan. Maar Margherita ligt eerder in de lijn van de Donizetti van L'elisir d'amore of Don Pasquale.

De opera speelt zich af in een Zwitsers bergdorpje en vertelt het liefdesverhaal van Margherita en Ernesto. Roberto, de neef van de burgemeester, wil ook met Margherita huwen... maar vooral omwille van haar geld. Hij slaagt erin om Ernesto te laten opdraaien voor een overval en moordpoging. Ernesto riskeert de doodstraf. Roberto laat Margherita beloven om met hem te trouwen in ruil voor Ernesto's vrijheid. Gelukkig komt alles op tijd uit: Roberto wordt opgesloten en Margherita en Ernesto kunnen trouwen.

De regisseur Michael Sturm verplaatst het verhaal naar het Italië van rond 1950. Decorontwerper Stefan Rieckhoff heeft een Italiaans dorpspleintje gebouwd waarvan de afgebrokkelde muren suggereren dat het kort na de tweede wereldoorlog moet zijn. Af en toe daalt er een muur met bloemetjesbehang naar beneden om de woonkamer of slaapkamer van Margherita voor te stellen.

Sturm heeft een vlotte enscenering gemaakt, die ongelukkigerwijze halverwege het tweede bedrijf onderbroken werd door een brandalarm. Heel de zaal werd ontruimd en we mochten tien minuten buiten in de ijzige kou wachten tot alles weer veilig bleek en we weer naar binnen mochten. Ondertussen had pakweg 10 % van het publiek warmere oorden opgezocht.

Na een week in Wexford, had ik de helft van de bezetting al in andere opvoeringen gehoord. Alessandra Volpe had een dag eerder een recital gegeven. De rol van Margherita ligt haar even goed als Carmen. Giuliana Gianfaldoni was eerder Gilda. Als Giustina (de zus van Ernesto) was ze in haar openingsaria niet altijd toonzuiver, maar gaf nadien wel een sprankelende vertolking. Filippo Fontana was overtuigender als Roberto dan als Germano. Andrew Stenson zong een goede Ernesto met een wat weke tenor. Matteo d'Apolito was een bruisende buffo-burgemeester.

Daarmee zit mijn weekje Wexford erop. Volgend jaar staan er weer een aantal rariteiten op het programma, zoals het tweeluik La princesse jaune van Saint-Saëns 6en L'oracolo van Leoni, Dinner at eight van Bolcom, en de originele versie van Gounods Faust.

Publicatie: zondag 5 november 2017 @ 11:38
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen