ti guarda dal Grande Inquisitor

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Foto
Dimitri, Katyusha (1ste bedrijf)

Risurrezione ging in 1904 in Turijn in première en is gebaseerd op de gelijknamige roman "Opstanding" van Leo Tolstoj, oftewel... hoe condenseer je een roman van 500 bladzijden in twee uur muziek.

In de opera staat Katyusha centraal. Ze groeide op als pleegkind bij Sofia Ivanova, waar ze verliefd werd op Sofia's neef Prins Dimitri. Ze wordt zwanger van hem, wordt uit het huis gezet, belandt in de prostitutie, wordt ten onrechte van moord beschuldigd en eindigt in Siberië. Dimitri reist haar achterna naar de Moskouse gevangenis (derde bedrijf) en Siberië (vierde bedrijf) in een poging om alles goed te maken. Ze houdt nog altijd van hem, maar kiest toch voor Simonson, een mede-gevangene.

De muziek van Alfano is op en top verismo met een dikke, meeslepende orkestratie, onweerstaanbare melodieën en emotionele duetten tussen Katyusha en Dimitri. Dirigent Francesco Cilluffo zorgde voor een opzwepende lezing doorheen de vier bedrijven. Een mens vraagt zich af waarom deze opera niet meer opgevoerd wordt... of zou Puccini toch een te grote schaduw werpen over zijn tijdgenoten ?

Foto
Dimitri, Katyusha (3de bedrijf)

Er zijn nauwelijks koormomenten, al zorgt Alfano wel voor een Butterfly-achtig neuriekoor. Er zijn een hele reeks kleine rolletjes, maar eigenlijk zijn er maar twee rollen die er echt toe doen, namelijk die van Katyusha en Dimitri.

Anne Sophie Duprels had ik twee dagen eerder gehoord in een recital. Als liedzangeres stelt ze niet veel voor, maar als Katyusha zingt ze de sterren van de hemel. Haar dramatische inleving en een grote stem met veel metaal zorgen voor kippenvelmomenten. Maar in haar gebed "Dio pietoso" - een soort tegenhanger van "Vissi d'arte" - brengt ze de nodige intimiteit.

De rol van Dimitri werd gezongen door de tenor Gerard Schneider. Hij heeft een onwaarschijnlijk mooie stem. Zijn warme lyriek kwam mooi tot uiting in de liefdesverklaring "E non temere, o dolce mia fanciulla". Tot in de hoogste regionen behoudt zijn stem die natuurlijke warmte, inclusief een prachtig mezza voce. Een wonderbaarlijke tenor om in de gaten te houden...

Tenslotte moet ook nog Charles Rice vermeld worden. Simonson is maar een relatief korte rol, maar hij heeft wel een mooie baritonaria "Quando la vidi, una voce mi disse". Na de dramatiek van Rigoletto 's middags, liet hij nu een eerder lyrische kant van zijn stem horen.

De regie van Rosetta Cucchi was er één volgens het boekje. Elk bedrijf had voor de verandering eens het correcte decor, ontworpen door Tiziano Santi. Ze voegt wel een jong meisje toe aan de bezetting, vermoedelijk een jongere versie van Katyusha... op het einde van de voorstelling wandelen ze samen door een idyllisch korenveld weg van het desolate Siberië.

Publicatie: vrijdag 3 november 2017 @ 10:28
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

La favorite in Luik

Donizetti's La favorite behoort niet echt tot het ijzeren repertoire. Maar na de voorstelling bij het Beierse operafestival is het wel uitzonderlijk om in hetzelfde jaar een tweede productie mee te maken. Maar net zoals de Münchense liet ook de Luikse productie te wensen over.

Opera, 23-11-2017 21:52
1 opmerking

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen