ti guarda dal Grande Inquisitor

Die verkaufte Braut in Essen

De opera's van Smetana geraken zelden tot bij ons. Het is dan ook lovenswaardig dat de opera van Essen De verkochte bruid op het programma gezet heeft... in de Duitse vertaling.

Foto
Marie/Marenka, Hans/Jenik (foto © Matthias Jung)

Het verhaal gaat over de twee halfbroers Hans (Jenik) en Wenzel (Vasek). Hans en Marie (Marenka) zijn verliefd op elkaar, maar de huwelijksmakelaar Kezal (Kecal) wil haar koppelen aan Wenzel. Hans "verkoopt" zijn geliefde, maar uiteindelijk komt alles toch goed.

Voor deze nieuwe productie hebben ze het Tsjecho-Slovaaks regisseursduo Martin Kukucka en Lukás Trpisovsky, die zichzelf SKUTR noemen, geëngageerd. Ze lijken niet echt begrepen te hebben dat dit een komische opera zou moeten zijn... tenzij idiote koorbewegingen (al dan niet met afgezakte broeken) of tenenkrullende toiletgrappen hun idee van humor is.

Het eenheidsdecor van Martin Chocholousek bestaat uit een turnzaal. Die open ruimte heeft niet alleen een negatieve invloed op de akoestiek, maar maakt het verhaal er ook niet duidelijker op. Af en toe wordt er wel een klimrek opengetrokken om een paar bomen te tonen, maar het blijft allemaal vrij kleur- en sfeerloos.

Foto
Kezal/Kecal (foto © Matthias Jung)

Na een heel mooi gespeelde ouverture, gedirigeerd door Tomás Netopil, valt de opera een uur stil. De aria's en het duet van Marie en Hans slepen zich voort. Het duurt tot diep in het tweede bedrijf, bij de verkoopsonderhandelingen tussen Kezal en Hans, dat er eindelijk wat vaart in de voorstelling komt. Dat is grotendeels de verdienste van een schitterende Tijl Faveyts. Hij zingt zijn aria zelfs in het Tsjechisch, waarbij Kezals diepe noten geen probleem opleveren.

Jessica Muirhead is de vast lyrische sopraan in Essen. Ze zingt een charmante Marie met haar grote aria in het derde bedrijf als een ontroerend hoogtepunt, ondanks een paar scherpe hoge noten. Richard Samek is een stralende Hans en Dmitry Ivanchey is een aandoenlijk stotterende Wenzel.

Publicatie: zondag 29 oktober 2017 @ 10:21
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Roman Trekel in deSingel

We zijn al aan het laatste "echte" liedrecital in deSingel dit seizoen. De bariton Roman Trekel en pianist Jan Philip Schulze brachten Brahms' zelden uitgevoerde cyclus Die schöne Magelone.

Liedrecital, 19-11-2017 10:38
0 opmerkingen

Lucio Silla in de Munt

Toen Peter De Caluwe tien jaar geleden zijn eerste seizoen voorstelde, vermeldde hij dat hij de vier opera's seria van Mozart wilde opvoeren. Clemenza, Idomeneo en Mitridate hebben we al gehad. Met de nieuwe productie van Lucio Silla is het kwartet nu volledig.

Opera, 8-11-2017 16:47
3 opmerkingen

Karine Deshayes in de Munt

Voor het tweede Muntrecital dit seizoen stonden er drie artiesten op het podium. Naast de mezzo Karine Deshayes en de pianist Tristan Pfaff, deed ook de klarinettist Philippe Berrod mee... en dat kan maar één ding betekenen...

Liedrecital, 6-11-2017 22:53
0 opmerkingen

Margherita in Wexford

Zoals eerder deze week reeds vermeld, staat het Wexford Opera Festival bekend voor het opvoeren van onbekende werken. Mijn laatste voorstelling deze week valt volledig in die categorie... het "melodramma semiserio" Margherita van de mij totaal onbekende Italiaanse componist Jacopo Foroni.

Opera, 5-11-2017 11:38
0 opmerkingen

La scala di seta in Wexford

Het laatste ShortWork dat in Wexford opgevoerd werd, is La scala di seta. De relatief korte Rossini-farsa vraagt slechts zes zangers is dus ideaal voor de namiddagvoorstelling in het Whites Hotel, uitgevoerd met de pianobegeleiding van Tina Chang.

Opera, 4-11-2017 8:54
0 opmerkingen

Risurrezione in Wexford

Franco Alfano is vooral bekend als de componist die Puccini's Turandot voltooide. Zangers als Placido Domingo en Roberto Alagna brachten recent wel zijn Cyrano de Bergerac terug onder de aandacht, maar (van) zijn Risurrezione had ik nog nooit gehoord.

Opera, 3-11-2017 10:28
6 opmerkingen

Rigoletto in Wexford

Dé vraag vooraf was hoe ze Rigoletto tot ongeveer een uur kunnen inkorten als één van de ShortWorks bij het Wexford Opera Festival. Dat is dus niet echt gelukt, uiteindelijk duurde de voorstelling meer dan anderhalf uur zonder pauze.

Opera, 2-11-2017 19:38
0 opmerkingen

Dubliners in Wexford

Het Wexford Opera Festival presenteert elke namiddag zogenaamde ShortWorks in de congreszaal van het Whites Hotel. Een voorstelling duurt ongeveer een uur en is bezet met jonge zangers. Vandaag was een creatie te horen... Dubliners van Andrew Synnott.

Opera, 1-11-2017 21:34
1 opmerking

Medea in Wexford

Na zes jaar ben ik nog eens in Wexford voor hun jaarlijks operafestival, dat ondertussen aan zijn 66ste editie toe is. Het Festival staat bekend voor haar programmatie van onbekende opera's, alhoewel de openingsproductie - Cherubini's Medea - toch geen echte rariteit meer is.

Opera, 1-11-2017 10:53
0 opmerkingen

November 2017

Cecilia Bartoli heeft een nieuwe CD uit en daar hoort een toernee bij die haar in november ook weer naar het PSK brengt. In de Vlaamse en Waalse Opera staat Franse Donizetti op het programma: in Gent wordt de productie van Le duc d'Albe hernomen, in Luik spelen ze La favorite. Bij de liedrecitals kijk ik vooral uit naar "Die Schöne Magelone" door Roman Trekel.

Toekomstmuziek, 30-10-2017 18:16
0 opmerkingen