ti guarda dal Grande Inquisitor

Die verkaufte Braut in Essen

De opera's van Smetana geraken zelden tot bij ons. Het is dan ook lovenswaardig dat de opera van Essen De verkochte bruid op het programma gezet heeft... in de Duitse vertaling.

Foto
Marie/Marenka, Hans/Jenik (foto © Matthias Jung)

Het verhaal gaat over de twee halfbroers Hans (Jenik) en Wenzel (Vasek). Hans en Marie (Marenka) zijn verliefd op elkaar, maar de huwelijksmakelaar Kezal (Kecal) wil haar koppelen aan Wenzel. Hans "verkoopt" zijn geliefde, maar uiteindelijk komt alles toch goed.

Voor deze nieuwe productie hebben ze het Tsjecho-Slovaaks regisseursduo Martin Kukucka en Lukás Trpisovsky, die zichzelf SKUTR noemen, geëngageerd. Ze lijken niet echt begrepen te hebben dat dit een komische opera zou moeten zijn... tenzij idiote koorbewegingen (al dan niet met afgezakte broeken) of tenenkrullende toiletgrappen hun idee van humor is.

Het eenheidsdecor van Martin Chocholousek bestaat uit een turnzaal. Die open ruimte heeft niet alleen een negatieve invloed op de akoestiek, maar maakt het verhaal er ook niet duidelijker op. Af en toe wordt er wel een klimrek opengetrokken om een paar bomen te tonen, maar het blijft allemaal vrij kleur- en sfeerloos.

Foto
Kezal/Kecal (foto © Matthias Jung)

Na een heel mooi gespeelde ouverture, gedirigeerd door Tomás Netopil, valt de opera een uur stil. De aria's en het duet van Marie en Hans slepen zich voort. Het duurt tot diep in het tweede bedrijf, bij de verkoopsonderhandelingen tussen Kezal en Hans, dat er eindelijk wat vaart in de voorstelling komt. Dat is grotendeels de verdienste van een schitterende Tijl Faveyts. Hij zingt zijn aria zelfs in het Tsjechisch, waarbij Kezals diepe noten geen probleem opleveren.

Jessica Muirhead is de vast lyrische sopraan in Essen. Ze zingt een charmante Marie met haar grote aria in het derde bedrijf als een ontroerend hoogtepunt, ondanks een paar scherpe hoge noten. Richard Samek is een stralende Hans en Dmitry Ivanchey is een aandoenlijk stotterende Wenzel.

Publicatie: zondag 29 oktober 2017 @ 10:21
Rubriek: Opera

Recent RSS feed

Dietrich Henschel in de Munt

Vijf liederen voor en vijf liederen na de pauze was alles wat Dietrich Henschel gisteren zong in de Munt. Alles bij elkaar amper twintig minuten muziek... wat toch wel héél mager is voor een "liedrecital".

Liedrecital, 13-2-2018 17:04
3 opmerkingen

Petite Messe Solennelle in deSingel

Het is dit jaar een Rossini-jaar - hij overleed 150 jaar geleden - en deSingel begint dat jaar met een uitvoering van zijn Petite Messe Solennelle.

Oratorium, 10-2-2018 10:56
0 opmerkingen

Pelléas et Mélisande in Antwerpen

Pelléas et Mélisande behoort tot mijn absolute lievelingsopera's en ik keek dan ook vol verwachting uit naar de nieuwe productie bij Opera Vlaanderen. Het is een visueel mooie productie geworden, maar vocaal bleef ik toch enigszins op mijn honger zitten.

Opera, 3-2-2018 10:40
13 opmerkingen

Carmen in Luik

De Opera van Luik blijft volharden in de boosheid door ook lange opera's zoals Carmen pas om 20 uur te laten beginnen. Het werd bijgevolg weer een bijna-nachtvoorstelling, des te meer omdat de voorstelling met meer dan 20 minuten vertraging begon omdat het orkest moest wachten op de harpiste...

Opera, 31-1-2018 9:13
8 opmerkingen

Februari 2018

In februari staat vooral de nieuwe productie van Pelléas et Mélisande bij Opera Vlaanderen in de schijnwerpers. In Luik brengen ze met Le domino noir een rariteit. Bij de recitals kijk ik vooral uit naar Benjamin Appl die zijn Heimat-CD in het Brussels Conservatorium voorstelt.

Toekomstmuziek, 26-1-2018 18:03
0 opmerkingen

Simon Keenlyside in de Munt

Ze hadden al eerder moeten terugkeren naar de Munt, maar vorig seizoen hebben ze afgezegd. Vandaag waren Simon Keenlyside en Malcolm Martineau wel van de partij voor een gevarieerd liedrecital met liederen van Sibelius, Schubert, Wolf en Poulenc.

Liedrecital, 22-1-2018 23:15
2 opmerkingen

Il prigioniero en Das Gehege in de Munt

Il prigioniero en Das Gehege zijn twee eenakters van elk ongeveer drie kwartier lang die ik nog nooit gehoord had. De Munt brengt ze nu samen in een dramatisch tweeluik, geregisseerd door Andrea Breth en met Franck Ollu in de orkestbak.

Opera, 19-1-2018 17:00
3 opmerkingen